×
 • Tenderët
 • Tenderët

  Kritere diskriminuese në tenderin 3,6 milionësh të SHSKUK-së (Dokumente)

  FrontOnline
  17 Janar 2020

  Dy operatorë ekonomik “Rojet e Nderit” si dhe “International Security Associacion”, por edhe ekspertja shqyrtuese e OSHP-së, po pretendojnë se Shërbimi Spitalor Klinik dhe Universitar i Kosovës (SHPKUK) ka vendosur kritere diskriminuese në tenderin 3,6 milionë euro për “sigurimin fizik të hapësirave të QKUK-së”, raporton “Front Online”.

  Gjatë seancës, të cilën e ka monitoruar “Front Online”, përfaqësuesi i kompanisë “Rojet e Nderit”, Qamil Zenelaj, ka thënë se kompania që përfaqëson ai qëndron pranë pretendimeve ankimore, si dhe pajtohet pjesërisht me mendimin e Eksperti Shqyrtues (ESH). “Çështjen që në disa pika e kemi paraparë në ankesë, Eksperti Shqyrtues e ka marrë për bazë, dhe pjesën tjetër kërkojmë nga Paneli Shqyrtues që t’i rishikoj edhe një herë” ka thënë ai, raporton “Front Online”.

  Edhe Fitim Gashi, nga kompania “International Security Associacion” gjatë seancës ka thënë se janë pajtuar me mendimin e Ekspertit Shqyrtues dhe qëndrojnë prapa këtij mendimi, duke pasur parasysh se disa nga kriteret për parakualifikim në këtë Autoritet Kontraktues (AK) janë diskriminuese dhe kufizojnë dukshëm pjesëmarrjen në këtë aktivitet prokurimi dhe bazuar në kërkesën për rishqyrtim dhe kërkesat për sqarim tenderi, siç edhe mund të vërehen gjatë gjithë këtij procesi, sipas tij kompania nuk ka marrë përgjigje adekuate dhe më të sqaruar në lidhje me disa pika të parashtruara të ankesës sonë.

  “Te kërkesa e dosjes së tenderit që pagat minimale të punëtorëve të jenë në vlerë prej 302 euro bruto pagë dhe të zbatohet ligji i punës në lidhje me kërkesat e tjera shtesë mbi pagën bazë, pas kalkulimit të përafërt të pagave të punëtoreve dhe të obligimeve të tjera duke u bazuar në kërkesën e dosjes së tenderit dhe në ligjin e punës buxheti i paraparë për këtë aktivitet të prokurimit nuk është i mjaftueshëm për përmbushjen e kësaj kërkese, e cila mund të ketë pasoja për operatori ekonomik gjatë aktivitetit të prokurimit,  pasi që shpesh herë autoriteti kontraktues kur tejkalohet buxheti i paraparë nga ne si operator ekonomik pjesëmarrës, eliminon pjesëmarrësit të cilët tejkalojnë në masë buxhetin e planifikuar paraprakisht. Autoriteti Kontraktues nuk merr parasysh këtë kërkesë për sqarim të kompanisë sonë dhe refuzon këtë kërkesë gjatë procedurave të ankimit” ka thënë ai, raporton “Front Online”.

  Sipas tij, edhe kërkesa që operatori ekonomik pjesëmarrës në këtë proces prokurimit duhet të ketë në tre vitet e fundit pesë milionë euro qarkullim kufizon tej mase pjesëmarrjen e operatorëve ekonomik në këtë aktivitet prokurimi, raporton “Front Online”.

  “Këto kërkesa janë bërë me qëllim nga AK , që të mos mundësohet dhe të kufizohet pjesëmarrja në këtë AP, në këtë rast AK ka bërë shkelje të LPP-së neni 1, neni 7 të LPP-së.

  Edhe eksperti shqyrtues ka dhënë mendimin e vetë të drejtë duke I konsideruar si diskriminuese këto kushte të parashtruara në dosjen e tenderit nga AK , dhe ne mendojmë se këto kërkesa duhet të rishikohen dhe të përmirësohen nga AK me qëllim që pjesëmarrja në këtë AP të jetë sa më e gjerë nga OE të cilët mund të ofrojnë shërbime cilësore për kryerjen e shërbimeve të sigurimit fizik për QKUK-së” ka thënë ai, raporton “Front Online”.

  Në anën tjetër, përfaqësuesi i Autoritetit Kontraktues, Muhamet Behra, ka thënë se Autoriteti Kontraktues nuk është pajtuar me mendimin e ekspertit shqyrtues, sepse kërkesat ne kriteret qe janë vendosur ne Dosjen e Tenderit dhe njoftimin për kontratë janë plotësisht ne harmoni me dispozitat e LPP-së. Rroga bazë është 302 euro, sa i përket kësaj vlere ekspertet e Autoriteti Kontraktues kanë thënë se është i mjaftueshëm. Sa i përket menaxherit, çdo operator ekonomik qe do te operoj me shërbimet e sigurimit, autoriteti kontraktues ka paraparë qe te këtë një menaxher për menaxhimin e punës, sa i përket kriterit për kualifikim nuk e di çka te them për këtë pyetje. Ne mbesim mbrapa vendimit te Autoritetit Kontraktues, raporton “Front Online”.

  Gjatë prezantimit në seancë Ekspertja Shqyrtuese, Shefkinaze Vllasaliu, deklaroj se  pas shikimit të lëndës dhe publikimit të Njoftimit për kontratë dhe Dosjes së Tenderit për këtë shërbim, unë në cilësi të ekspertit shqyrtues deklaroj se pretendimet e Tenderuesve ankues janë pjesërisht të bazuara.
  “Jam bindur se AK , gjate përcaktimit të Kërkesat mbi gjendjen ekonomike dhe financiare, nuk ju ka përmbajtur Nenin 7 të LPP-së (Barazia në Trajtim/ Jo-Diskriminimi) dhe ky pretendim është pjesërisht i bazuar, me qëllim të mos diskriminimit dhe pjesëmarrjes sa më madhe të operatorëve të interesuar ekonomik, Autoriteti Kontraktues mund ta rishqyrtojë këtë shumë qarkullim minimal vjetor prej 5,000,000.00 euro, meqenëse nuk është kërkesë obligative ta zvogëlojë këtë shumë. lidhur me kërkesën për kërkesë 3 analiza financiarë për pagën bazë 302€ bruto, ky pretendim ankues qëndron, sepse AK me rastin e vendosjes së këtyre kërkesave të veçanta në lidhje me mënyrën se si kontrata duhet të ekzekutohet,  nuk ka qenë në gjendje me dhënë informacione sqaruese në (Pyetjet dhe Përgjigje) gjatë procedurës së tenderimit dhe kjo kërkesë mendoj se është tepërt dhe e papranueshme, është në kundërshtim me Nenin 7 të LPP-së, sepse çështja e pagës dhe e analizave financiare është e lidhur dhe e rregulluar me Ligjet tjera në fuqi në Kosovë, të cilat nuk janë të lidhur me LPP-së, por ato duhet ti zbatojnë dhe respektojnë punëdhënësi dhe punëmarrësi, me rastin e nënshkrimit të Kontratës së Punës” tha ajo. Eksperti Shqyrtues mendon se drita me rrotacion, si kërkesë për pajisje të veçantë në automjet, është e pa nevojshme dhe në kundërshtim me rregullat e komunikacionit, raporton “Front Online”.

  Përfaqësuesit e dy Operatoreve Ekonomik ankues, por edhe ekspertja shqyrtuese i kërkuan panelit shqyrtues që lënda të kthehet në rivlerësim deri sa në anën tjetër përfaqësuesi i Autoritetit kërkoj që të mbetet në fuqi vendimi i tyre, raporton “Front Online”.

  Vendimi i Panelit Shqyrtues për këtë aktivitet Prokurimit do të merret në ditët në vijim, deri sa portali “Front Online” do të iu mbaj të informuar në vazhdimësi për rrjedhën e këtij procesi të prokurimi

  / Front Online /

  Njoftimet nga KEDS për punimet në rrjet, vendet që do të mbesin pa rrymë
  Nga Rubrika
  Lajme24 Nëntor 2023
  Zyrtarët e shtetit të Kosovës do t’i kenë në dispozicion një vjeçar veturat e markave “Dacia” dhe “Renault” për shfrytëzimin e të...
  Sport21 Nëntor 2023
  Skënderaj, i  drejtuar nga Fadil Nura, sapo ka nënshkruar kontratën në vlerë rreth 600 mijë euro për rregullimin e tribunave të stadiumit...
  Tenderët14 Nëntor 2023
  Koorporata Energjetike e Kosovës -KEK ka shpërblyer me tender në vlerë mbi 200 mijë euro kompaninë Rojet e Nderit për sigurimin e...
  Të tjera
  Lajme06 Dhjetor 2023
  Shefi i Grupit Parlamentar të Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK), Besnik Tahiri, ka takuar Raportuesen për Kosovën në Parlamentin Evropian, Viola...
  Bota/Rajoni06 Dhjetor 2023
  Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu tha se forcat e armatosura të vendit të tij vranë rreth gjysmën e komandantëve të Hamasit gjatë operacioneve...
  Lajme06 Dhjetor 2023
  Ambasadori amerikan në Kosovë, Jeffrey Hovenier, ka thënë se SHBA-të nuk kanë ndryshuar qëndrim sa i përket mbajtjes së zgjedhjeve serbe në...
  Lajme06 Dhjetor 2023
  Anëtari më i ri i LDK-së, Berat Rukiqi, vendimin e kryeministrit Albin Kurti, për alokimin e 5 milionë eurove për familjet me...
  Lajme06 Dhjetor 2023
  Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë, është takuar të martën me ambasadorin e Republikës së Shqipërisë në Kosovë, Petrit Malaj. Presidentja...
  Lajme06 Dhjetor 2023
  Ish-presidenti i Kosovës, Behgjet Pacolli ka reaguar sërish për vrasjen e Liridona Ahmetaj. Ai ka reaguar ashpër kundrejt deklaratave të ndryshme që...

  FrontOnline, © 2023 Të gjitha të drejtat e rezervuara.