[wp-story]

Tenderët

Komuna e Vitisë, tender gjysmë milionësh në kundërshtim me rekomandimet e Antikorrupsionit

Komuna e Vitisë, tender gjysmë milionësh në kundërshtim me rekomandimet e Antikorrupsionit
08:30 | 16 Prill 2021

Sokol Haliti s`po i jep “pesë pare”.

Në rolin e kryetarit të Vitisë ai po duket goxha i vendosur ta sfidojë Ligjin e Prokurimit Publik për një tender mbi gjysmë milioni eurosh i cili ka të bëjë me asfaltimin e një rruge në fshatin Stubëll e Epërme të komunës që drejton.

Ai së bashku me menaxherin e zyrës së Prokurimit, Fadil Abazi, s`po zmbrapsen nga shpallja e këtij tenderi që e hapën me 16 mars të këtij viti, ani se disa kritere të tij bien ndesh me ligjet në fuqi të Prokurimit Publik.

Rol s`kanë luajtur as rekomandimet e Agjencisë AntiKorrupsion që të evitohen shkeljet e tilla ligjore.

Njoftimi për hapjen e tenderit

Ndër kriteret bazë për dhënien e tij ka qenë që kompanitë aplikuese të ofrojnë dëshmi se kanë staf prej 25 vetash në 3 vjetët e fundit.

Kjo bie në kundërshtim me nenin 69 të Ligjit në fuqi të Prokurimit Publik. Më saktësisht me pikën 6.4 të tij.

Aty thuhet se autoriteti kontraktues mund t`i kërkojë bizneseve minimumin e mesatares së fuqisë punëtore dhe stafit menaxherial për secilin nga tri vitet e fundit.

Veprimet që ka ndërmarrë komuna për këtë tender janë në kundërshtim edhe me nenin 7 që flet për barazinë dhe mosdiskriminimin.

Shkeljet ligjore i ka evidentuar edhe Agjencia AntiKorrupsion.

Andaj përmes një opinioni të saj, i siguruar nga Front Online, i ka rekomanduar Komunës së Vitisë t`i shmang ato.

Rekomandimin që mban datën e 24 marsit, 8 ditë pas shpalljes së tenderit, AAK-ja ia ka nisur kryetarit vitijas, Sokol Haliti.

E krahas tij edhe Fadil Abazit, menaxher për Prokurim në komunë.

Kërkesa siç duket ka rënë në veshë të shurdhër.

Meqë, njoftimi për kontratë është po ai i njëjti si kur u hap me 16 mars.

Bile kompanitë tashmë kanë nisur me ofertimet. Janë gjithsej 5 sosh.

“Zuka Commerce” dhe “Rahovica Comerce” ia kanë mësyrë vetë punës.

“Alfai. I”, “Pro& Co Group” dhe “Eskavatori” vetë të dytit, secila edhe me nga një kompani tjetër.


“Zhduket” rekomandimi i Agjencisë Antikorrupsion

Front Online ka kontaktuar me komunarët e Vitisë për t`i pyetur se pse nuk kanë ndërmarrë ndonjë hap as pas këshillave të Agjencisë AntiKorrupsion.

Kryetari Haliti, çështjen, ia ka deleguar menaxherit për Prokurim, Fadil Abazi.

E ky i fundit tha se nuk është në dijeni për një opinion të tillë ani se në dokumentin e marrë nga Front Online, dëshmohet se një i tillë është nisur në adresë të të dyve.

“Lidhur me këtë opinion unë edhe atë ditë ju thashë se nuk jam në dijen. Tash jam duke e kërkuar në email, por s`ka shansa me gjete dikun”, u shpreh Abazi për Front Online.

Bile Abazi thotë se angazhoi edhe asistenen e kryetarit për ta lypur këtë dokument, por qe as ajo nuk arriti ta gjejë “kurrkund” atë.

E jo vetëm.

“Unë provova me i marrë në telefon agjencinë, por nuk mujta me i marrë në telefon”, tha Abazi.

Të kundërtën e thonë në Agjencinë Antikorrupsion.

Komuna, sipas Afrim Atashit, drejtor i Departamentit për parandalimin e korrupsionit, ua ka konfirmuar pranimin e rekomandimit.

“Nuk e di a kanë ndërmarrë ndonjë hap pastaj për me i korrigju ato shkelje. Po konfirmimin e kena marrë prej tyre”, tha Atashi për Front Online.

Sfiduesi i Ligjit

Komuna e Vitisë në krye me Sokol Halitin e kishte sfiduar edhe më herët Ligjin e Prokurimit Publik.

Bëhej fjalë për një kontratë milionëshe po ashtu që kishte të bënte me asfaltimin e një rruge.

Komuna kishte përzgjedhur fituese kompaninë “Pro& Co Group” që ishte në konzercium me kompaninë “Eskavatori”.

Me këtë s`u pajtuan kompanitë e tjera garuese, të cilat u ankuan në OSHP, e cila e anuloi tenderin.

Kjo për faktin se gjeti elemente diskriminuese të përdorura ndaj këtyre kompanive ankuese dhe të tjera favorizuese ndaj dy të tjerave, “Pro& Co Group” dhe “Eskavatori”.

Ajo që bie në sy është se këto dy kompani janë në garë edhe për këtë tender, veçse tash ndaras prej njëra-tjetrës.

Kush ështe kosovari THE VICTOR që synon tregun e jashtëm? (video)

Të tjera