Gjuha:
×
 • Lajme
 • Lajme

  Ish-anëtari i Bordit të Trustit e demanton Kusari-Lilën: Mandati ynë ka përfunduar më 28 shkurt

  FrontOnline
  22 Mars 2023

  Driton Qehaja, ish-anëtari i Bordit të Fondit Pensional të Kosovës, ka thënë se mandati i tij dhe i kolegëve ka përfunduar më 28 shkurt.

  “Ka përfundu mandati. Ne kemi pas deri më 30 nëntor me Ligj është shty deri më 28 shkurt. Më 28 shkurt e kemi përfundu dhe i kemi dorëzu krejt çka kemi. S’kemi qasje as në e-mail, as kurgja. Rrjedhimisht ka përfundu çdo aktivitet i anëtarëve të Bordit në Trust”, ka thënë Qehaja.

  Por, shefja e Grupit Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Mimoza Kusari-Lila, duket se nuk e ka pasur informatën kur ka përfunduar mandati i Bordit të Trustit, kur ka folur dje për këtë çështje.

  Ajo ka thënë se Ligji për Kursimet Pensionale e parasheh që në rastet kur nuk zgjidhet bordi i ri, bordi ekzistues ka mandat për 90 ditë.

  “Edhe deklarata se mungesa apo skadimi i afatit të Bordit për të cilin ekziston edhe një 90 ditësh siç është i paraparë me Ligjin e Kursimeve Pensionale po shkakton humbje nuk qëndron, ndërsa tek mandati i Bordit – pas skadimit të mandatit janë edhe 90 ditë tjera që anëtarët e njëjtë të Bordit mund të ushtrojnë detyrën e tyre deri në zgjedhje e anëtarëve të rinj të Bordit”, ka thënë Kusari-Lila.

  Por, edhe ky mandat plus ka përfunduar. Këtë e ka konfirmuar Qehaja, i cili ka thënë se ai dhe ish-anëtarët e tjerë nuk e kanë më asnjë funksion në Bordin e Trustit, duke demantuar kështu Kusari-Lilën.

  Mungesa e Bordit në FKPK-ës ka rrezikuar mjetet e këtij institucioni.

  Në një përgjigje për Gazetën Insajderi ky institucion ka thënë se “nuk mund të themi që mjetet e FKPK-së si tërësi janë të rrezikuara, por gjithsesi institucioni është në gjendje të vështirë pa organin kryesor [v.j. Bordin] vendimmarrës sipas legjislacionit në fuqi”.

  Jeton Demi, zëdhënësi i Trustit, ka thënë se janë duke i ndjekur diskutimet publike për gjendjen e investimeve, dhe ka zbuluar humbjet që ky institucion i ka pasur këto ditë, duke sqaruar se mjetet nën menaxhim trajtohen në dy portofole investuese: 1. Portofolin Standard (ku përfshihen të gjithë kontribuuesit deri në moshën 63 vjeçare); 2. Portofolin Konservativ (ku përfshihen të gjithë kontribuuesit e moshës 63 vjeçare e më shumë).

  “Mjetet e kontribuuesve të Portofolit Standard kanë në përbërje investimet që kanë kthim potencial dhe risk më të lartë, andaj edhe kanë luhatshmëri më të lartë. Për shkak të situatës së krijuar në tregjet financiare prej 10 marsit e deri më 17 mars 2023, ku disa banka të rëndësishme për ekonominë globale shfaqen vështirësi financiare duke afektuar tregjet globale, investimet e FKPK-së të Portofolit Standard po ashtu janë përballuar me luhatje të forta. Kjo bëri që i gjithë kthimi pozitiv nga investimet në muajt janar e shkurt 2023 të zhvlerësohet dhe për periudhën 1 janar 2023 e deri më 20 mars 2023 (për datën e fundit që i kemi të dhënat në dispozicion) Portofoli Standard e ka një rënie prej -1.5% ose një kthim bruto prej rreth -36 milionë euro”, thotë Demi.

  “Ndërsa për të njëjtën periudhë, Portofoli Konservativ ka një kthim pozitiv prej rreth +0.7% ose rreth 800 mijë euro, kjo meqë investimet e këtij portofoli janë në instrumente me kthim potencial dhe risk ndjeshëm më të ulët. Ky është edhe portofol nga i cili pensionohen kontribuuesit e moshës 63 vjeçare e lartë, te cilët nuk prekën nga luhatjet në tregjet financiare dhe edhe në këto kushte kanë kthim pozitiv për vitin 2023. Kjo është edhe kategoria më e ndjeshme në këso situata, dhe kjo zgjidhje ka dhënë efekt shumë të kënaqshëm”, ka sqaruar ai.

  Ndryshe, konkursi për zgjedhjen e anëtarëve të rinj ishte shpallur para tre muajve më 02.12.2022, por deri më tani nuk është ndërmarrë asnjë veprim.

  Trusti thotë se institucioni është në gjendje të vështirë, tregon për humbjet milionëshe që ka pasur këto ditë

  Fondi i Kursimeve Pensionale të Kosovës, i njohur edhe si Trusti, mbledh mjetet e kontribut-paguesve kosovarë.

  Shuma e tij arrin në gati 2.3 miliardë euro, por, aktualisht, është më e vogël.

  Sipas Bankës Qendrore të Kosovës, rënia në vlerë ka ndodhur gjatë muajve të fundit, për shkak të zhvillimeve gjeopolitike, përfshirë luftën në Ukrainë, krizën energjetike dhe inflacionin dyshifror. Të gjitha këto kanë shkaktuar çrregullime në tregjet ndërkombëtare.

  Me ligjet në Kosovë, 70 për qind e mjeteve të Trustit janë të investuara në tregjet financiare ndërkombëtare në periudha afatgjate, me qëllim që t’u rritet vlera, ndërsa 30 për qind investohen në letrat me vlerë në Kosovë.

  Të gjithë të punësuarit në Kosovë janë të obliguar të paguajnë 10 për qind kontribute pensionale nga paga e tyre: 5 për qind i paguan punëdhënësi, kurse 5 për qind ndahen nga paga e të punësuarit.

  Kursimet pensionale mund të përdoren nga kontribuuesi vetëm pasi t’i përmbushë kushtet për pensionim, përkatësisht arritjen e moshës 65-vjeçare.

  KEDS njofton se këto vende do mbesin pa energji elektrike
  Nga Rubrika
  Lajme30 Maj 2023
  Kryeministri Albin Kurti nuk do të marrë pjesë në Forumin e Bratisllavës në Sllovaki ku kishte planifikuar të shkonte për shkak të...
  Lajme30 Maj 2023
  Ministrja e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci, ka thënë se nuk kanë raport zyrat nëse është ndërprerë mësimi në komunat...
  Lajme30 Maj 2023
  Eurodeputeti dhe kryetari i Partisë së Gjelbër Europiane, Thomas Waitz ka thënë se përshkallëzimet e fundit në veri janë “rezultat i viteve...
  Të tjera
  Lajme30 Maj 2023
  Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, ka pritur sot në takim Zëvendës Sekretarin e Përgjithshëm për Paqe, Siguri dhe Mbrojtje në...
  Lajme30 Maj 2023
  Misioni i EULEX-it ka bërë thirrje që në veri të Kosovës të rivendoset urgjentisht paqja. “Situata e sigurisë atje është ende e...
  Lajme30 Maj 2023
  Zyrtari paralel i komunës së Zveçanit, Dragan Nedeljkoviq, në një prononcim për media sot pretendoi se ka një marrëveshje mes Listës Srpska...
  Lajme30 Maj 2023
  Policia e Kosovës ka njoftuar se situata në veri të vendit momentalisht është e qetë, edhe pse zhvillimet e djeshme kanë bërë...
  Lajme30 Maj 2023
  Kryetarja e Komisionit për Politikë të Jashtme në Parlamentin e Britanisë së Madhe Alicia Kearns, ka folur rreth zhvillimeve të ditës së...
  Lajme30 Maj 2023
  Zëvendës Sekretari Gjeneral për Sigurinë dhe Mbrojtjen e Përbashkët i Bashkimit Europian, Charles Fries ka arritur në Kosovë, pas situatës së krijuar...

  FrontOnline, © 2023 Të gjitha të drejtat e rezervuara.