Lifestyle

Inflamacioni mund të shkaktohet nga ushqimi, stresi dhe mënyra e jetesës

Inflamacioni mund të shkaktohet nga ushqimi, stresi dhe mënyra e jetesës
13:53 | 08 Korrik 2020

Inflamacioni ka një reputacion të keq, nuk është gjithmonë një gjë e keqe.

Kur trupi dëmtohet ose pushtohet nga patogjenët, inflamacioni është një nga linjat e para të mbrojtjes, transmeton lajmi.net.

Dhimbja, ënjtja dhe skuqja që janë shenjat e pezmatimit të inflamacionit janë edhe mënyra e shërimit të trupit.

Si çdo sistem në trup, çelësi është ekuilibri, sepse inflamacioni ka një dobësim serioz. Është një pjerrësi e rrëshqitshme, ku nën kushtet e duhura (ose më mirë, të gabuara), një proces normal i shërimit mund të shndërrohet në një problem kronik që përhapet në të gjithë trupin.

Inflamacioni akut është përgjigja e trupit ndaj një dëmtimi specifik. Kur këputni kyçin e këmbës bëhet i përflakur dhe i lënduar. Trupi po ju shëron edhe kyçin e këmbës dhe po ju thotë ta prehni. Kur lëndimi shërohet, pezmatimi vdes.

Inflamacioni kronik pasqyron një çekuilibër në këtë sistem, shkruan balanced living life. Inflamacioni kronik (ose afatgjatë) merr një mekanizëm që kishte për qëllim të ndihmonte trupin dhe e shndërronte atë në një forcë shkatërruese, duke nxitur kancer agresiv, plakjen e parakohshme, sëmundje autoimune, diabeti, obezitetin, Alzheimerin, sëmundjen e zemrës dhe shumë gjendje të tjera serioze .

  1. Faktorët e rrezikut për inflamacion kronik

Ekzistojnë një numër i faktorëve të rrezikut për inflamacion kronik, duke përfshirë ekspozimin e toksinave, barrën e trupit të metaleve të rënda, infeksionin afatgjatë, pirjen e duhanit, mbipesha, ushqimet inflamatore, alergjitë dhe shumë të tjera.

Këto sfida e vënë sistemin imunitar në gatishmëri të lartë, duke shkaktuar lëshimin e proteinave inflamatore si citokinat. Citokinat shërbejnë një rol të vlefshëm, duke stimuluar mekanizmat e riparimit të trupit, por një pozicion i tillë mbrojtës nuk është i qëndrueshëm me kalimin e kohës.

Një rrjedhë e vazhdueshme e citokineve dhe proteinave të tjera të riparimit inflamator mund të dëmtojnë seriozisht shëndetin.

  1. Faktorët e jetesës

Një numër studimesh kanë treguar se yndyra viscerale (barku) kontribuon në inflamacion dhe anasjelltas.

Ky është një faktor i rëndësishëm rreziku në sindromën metabolike, një epidemi marramendëse në lidhje me inflamacionin kronik, sëmundjet kardiovaskulare, mbipesha, rezistenca ndaj insulinës dhe faktorë të tjerë.

Nivelet e ngritura të kortizolit të hormonit të stresit i bëjnë gjërat më keq pasi bashkon forcat me yndyrën viscerale për të prodhuar akoma më shumë inflamacion.

  1. Luftoni përsëri me ushqim

Këto rezultate nuk janë befasuese. Të bësh zgjedhje të mira ushqimore mund të jetë një grusht një-dy kundër inflamacionit. Së pari, siç tregon studimi Mount Sinai, ne duhet të zvogëlojmë sasinë e ushqimeve të përpunuara dhe të mbingarkuara që hamë.

Por ajo që ne po hamë është po aq e rëndësishme sa ajo që ne nuk hamë. Proteina cilësore, veçanërisht peshku me ujë të ftohtë, rrit nivelin e yndyrave omega-3 që shkaktojnë inflamacion dhe duhet të jenë një element kryesor.

Gjithashtu sigurohuni të konsumoni shumë arra, drithëra, fruta dhe perime (veçanërisht varietetin me gjethe jeshile). Këto ushqime janë të pasura me komponime anti-inflamatore që ndihmojnë në kundërveprimin e efekteve të glikotoksinave dhe proteinave inflamatore.

  1. Ulja e stresit

Për shumë prej nesh, inflamacioni kronik fillon me stilin e jetës tonë hiper-zënë. Për shkak se jemi shumë të mbingarkuar, ne i lëmë pas dore rutinat që ndihmojnë në mirëmbajtjen e mirëqenies sonë, si përgatitja e vakteve të shëndetshme (në vend se të rrëmbejmë ushqim të hedhurinave në dorë); gjumi i një nate të mirë; ushtrimin; dhe gjetja e disa momenteve të qeta për të bërë thjesht asgjë, përveçse të marrësh pak frymë thellë.

  1. Detoksifikuesit dhe antioksidantët

Përveç citokinave inflamatore, ekzistojnë një numër i proteinave të tjera të prodhuara nga trupi që mund të nxisin inflamacionin. Një nga këto proteina quhet galectin-3. Nivelet e ngritura të galectin-3 shkaktojnë inflamacion kronik i cili çon në fibrozë (grumbullim indesh të pakontrolluara të mbresë) në të gjithë trupin.

Kjo “molekulë mashtruese” është një fajtor kryesor në kancerin metastatik dhe sëmundjet e zemrës, si dhe në fibrozën e veshkave dhe në kushte të tjera pro-inflamatore. Një test gjaku i aprovuar nga FDA me galaktin-3 tani është në dispozicion si një mjet i rëndësishëm i mbuluar nga sigurimi shëndetësor për të matur sëmundjet e zemrës.

  1. Trajtimi i shkaqeve, jo i simptomave

Si një mjek integrues, qëllimi im kryesor është të trajtoj shkaqet rrënjësore të një gjendje, në vend se thjesht të lehtësoj simptomat.

Për shkak se inflamacioni kronik luan një rol kryesor në kaq shumë probleme shëndetësore, adresimi i tij merr një urgjencë të veçantë. Megjithatë, është e vështirë për cilindo që të rregullojë plotësisht stilin e jetës së tij gjatë natës.

Comodita nis 35 kontejnerë me dyshekë për në SHBA

Të tjera