[wp-story]

Bota/Rajoni

Gjurgjeviq: Për Odën Ekonomike Serbe, liberalizimi i vizave për Kosovën ka shumë rëndësi

Gjurgjeviq: Për Odën Ekonomike Serbe, liberalizimi i vizave për Kosovën ka shumë rëndësi
17:09 | 28 Shkurt 2021

Për Dhomën e Tregtisë së Serbisë dhe biznesmenët në rajon, është me rëndësi të madhe që Kosova ta marrë liberalizimin e vizave, tha Nenad Gjurgjeviq, këshilltar i presidentit të Dhomës së Tregtisë në Beograd, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë në gjuhën serbe.

Gjurgjeviq gjithashtu vlerësoi se qytetarët dhe ekonomia nuk duhet të jenë, siç tha ai, pengje të luftës dhe politikave të pasluftës dhe se ka ardhur koha për t’i kapërcyer këto gjëra.

“Ne besojmë se potenciali për zhvillim më të madh ekonomik ekziston, siç dëshmohet nga bashkëpunimi ynë (me dhomat e tregtisë) në rajon, por ne duhet të punojmë së bashku. Ky rajoni ynë është i vogël, me më pak se 18 milionë banorë, por është i ndarë nga kufijtë, pengesat, gjë që e bën atë një hapësirë ​​mjaft tërheqëse për dikë që dëshiron të zhvillojë një biznes këtu”, tha Gjurgjeviq.

Dhe, kur bëhet fjalë për mini-Shengenin, Gjutgjeviq deklaron se në këtë moment është “një iniciativë e tri vendeve që ftonin tre vendet e tjera ose ekonomitë e Ballkanit Perëndimor të bashkohen me to”.

“Fakti është se Marrëveshja e Washingtonit e shtatorit 2020 gjithashtu e angazhoi Kosovën që të marrë pjesë në këtë iniciativë dhe ne shpresojmë që të jetë kështu, sepse vetëm nëse të gjithë marrin pjesë aktivisht në këtë proces mund të ketë progres në të mirë të të gjithë qytetarëve dhe biznesmenëve. Ne mendojmë se kjo iniciativë mund të kontribuojë në atë që kemi biseduar, që mund të krijojë parakushtet që tregu i rajonit të jetë një hapësirë ​​ku zbatohen të njëjtat standarde të biznesit dhe jetës, por si çdo iniciativë politike, ajo duhet të përkthehet në hapa konkretë që duhen ndërmarrë nga administratat në rajon me plane të qarta veprimi dhe përgjegjësi për zbatimin e tyre, gjë që kërkon koordinim intensiv në nivelin më të lartë për të siguruar zbatimin e politikave të dakorduara”.

“Ne presim zbatimin e marrëveshjes për lëvizjen e lirë midis tri vendeve vetëm me një kartë identiteti, marrëveshjen për lëvizjen e shtetasve të vendeve të treta, pastaj marrëveshjen për bashkëpunimin në mbrojtjen e katastrofave në Ballkanin Perëndimor, dhe ne presim hapjen e tregu i punës shumë shpejt, lëvizja e punës dhe njohja reciproke e shëndetit dhe sigurimeve shoqërore. Duke pasur parasysh gjithë këtë, unë besoj se është në interesin e të gjithëve në Ballkanin Perëndimor të jenë pjesë e kësaj iniciative dhe të sigurojnë kushte më të mira jetese dhe pune për qytetarët e tyre”, thotë Gjurgjeviq.

Benzinë vetëm 1.05 euro në Petrol Company e shumë zbritje tjera në “Be Happy Restorant” dhe Market

Të tjera