Gjuha:
×
 • Tenderët
 • Tenderët

  Gjakderdhja financiare në KEK/ Kontrata një burimore u tejkalua për 3.6 mln €, Nagip Krasniqi nuk e anuloi

  Fatlum Berisha
  20 Prill 2023

  Korporata Energjetike e Kosovës nuk i ka mirë hesapet me numrat. Ajo shpenzoi  3.6 milionë euro më shumë sesa planifikoi kur e hapi një aktivitet prokurimi në qershor të vitit të kaluar.

  Bëhet fjalë për tenderin, i cili kishte të bënte me dizajnin, furnizimin dhe kryerjen e disa punëve për dilatimet e kaldajave B1 dhe B2 në TC Kosova B, raporton “Front Online”.

  KEK kishte planifikuar fillimisht të harxhojë 11.6 milionë euro. Kurse kontratën ia dha për 15.2 milionë sosh kompanisë, Intering SH.P.K.

  Krejt kjo ndodhi para syve të kryeshefit, Nagip Krasniqi. Ky u arrestua të mërkurën nën dyshimet për tri vepra penale: keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar, ushtrim të ndikimit dhe konflikt të interesit lidhur me dhënien e dy kontratave tjera gjatë mandatit të tij, raporton “Front Online”. Gjykata Themelore në Prishtinë ia ka shqiptuar masën e paraburgimit prej 30 ditëve kryeshefit ekzekutiv të KEK-ut.

  Sidoqoftë, edhe ky tender 15.2 milionë euro do të duhej të anulohej. Kjo nuk ndodhi. Zyrtarët e KEK-ut, të udhëhequr nga Krasniqi, anashkaluan Ligjin e Prokurimit Publik.

  Aty, neni 62 thotë se autoriteti kontraktues mund të përfundojë atë aktivitet të prokurimit, i cili nuk rezulton në dhënien e kontratës vetëm për njërën nga këto arsye:

  1.1. një shkelje e ligjit aktual ka ndodhur apo do të ndodh në procedurën e prokurimit,

  1.2 të gjithë tenderët e përgjegjshëm përmbajnë çmime që në masë substanciale e tejkalojnë buxhetin e autoritetit kontraktues për aktivitetin e prokurimit.

  1.3. para hapjes së tenderëve, ndërprerja e aktivitetit të prokurimit është bërë e nevojshme për shkak të ngjarjeve objektive dhe që mund të demonstrohen dhe/ose arsyeve që janë jashtë kontrollit të autoritetit kontaktues dhe që nuk mund të parashikoheshin në kohën e inicimit të aktivitetit të prokurimit.

  Në rastin e tenderit për dilatimet e kaldajave B1 dhe B2 në TC Kosova B vlen pika 1.2 e nenit 62 të LPP-së.

  Kjo meqë të gjithë tenderët e përgjegjshëm përmbajnë çmime që e tejkalojnë buxhetin e autoritetit kontraktues për aktivitetin e prokurimit, raporton “Front Online”.

  Intering, që u shpall fituese, ofertoi me 15.2 milionë. Kurse grupi i operatorëve, Mitsubishi Power dhe Eco Trade me 30.4 milionë sosh.

  Dyshimet shtohen akoma më tepër për faktin se në këtë tender është përdor procedura e negociuar, pa publikim të njoftimit për kontratë.

  Tenderët një burimor si ky – kufizojnë konkurrencën – teksa rrisin mundësinë për çmime më të larta.

  Kjo procedurë lejohet ligjërisht, por ka raste specifike se kur duhet të aplikohet, raporton “Front Online”.

  Autoriteti kontraktues mund të përdor procedura të negociuara pa publikimin paraprak të njoftimit të kontratës për ushtrimin e aktiviteteve të prokurimit që kanë për qëllim dhënien e:

  2.1. çfarëdo kontrate publike:

  (i) nëse, për arsye objektive dhe të detyrueshme teknike ose artistike, kontrata duhet t`i jepet një operatori të caktuar ekonomik;

  (ii) nëse, për arsye të mbrojtjes së të drejtave të pronës intelektuale apo industriale apo të drejtave ekskluzive, kontrata mund t’i ipet vetëm një operatori të caktuar ekonomik;

  (iii) nëse, për aq sa është shumë e nevojshme për arsye të emergjencave ekstreme që janë shkaktuar nga ngjarje objektivisht të verifikueshme të cilat nuk kanë pasur mundësi të parashikohen me arsye nga autoriteti përkatës kontraktues.

  Me kusht që kjo dispozitë të mos mund të shfrytëzohet nëse rrethanat që e kanë krijuar situatën emergjente ekstreme mund t’u atribuohen veprimeve neglizhente ose të qëllimta ose lëshimeve të autoritetit kontraktues./“Front Online”

  Importuesi nga SHBA-ja: Devolli Corporation me standarde amerikane
  Nga Rubrika
  Tenderët18 Maj 2023
  Tender në vlerë 7.4 milionë euro ka dhënë para pak ditësh komuna e Ferizajt, që drejtohet nga Agim Aliu. Ishte vetë kryetari...
  Tenderët19 Prill 2023
  Kryeshefi i KEK-ut, Nagip Krasniqi shpenzoi mbi 80 milionë euro për tenderë të negociuar apo një burimor vetëm brenda një viti, raporton...
  Tenderët17 Prill 2023
  Përparim Rama ka blerë në emër të nevojës për të kryer punët si kryetar i Prishtinës, një veturë hiç më pak se...
  Të tjera
  Vip03 Qershor 2023
  Capital T, Majku dhe Ledri, kanë bashkuar forcat e tyre për një bashkëpunim. Ky bashkëpunim tashmë është publikuar. ‘’Yjet Dalin Natën’’, quhet...
  Lajme03 Qershor 2023
  Kryeministri i vendit, Albin Kurti, ka shprehur ngushëllime për aksidentin tragjik në Indi ku mbeten të vrarë mbi 260 persona. Kreu i...
  Vip03 Qershor 2023
  Moderatorja Klea Huta dhe këngëtari Elgit Doda do të kurorëzojë lidhjen e tyre ditën e nesërme. Sipas ‘Vip Magazine’, çifti ka zgjedhur...
  Bota/Rajoni03 Qershor 2023
  Presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan, është betuar të shtunën për mandatin e ri presidencial në Ankara. Teksa e ka lexuar betimin, ai...
  Lajme03 Qershor 2023
  Kreu i Ekipit Negociator të Kosovës dhe numri dy i Qeverisë së Kosovës, Besnik Bislimi i ka reaguar presidentit të Serbisë, Aleksander...
  Bota/Rajoni03 Qershor 2023
  Një zjarr i madh ka shpërthyer mëngjesin e së shtunës në një termocentral, në Kahramanmaras, qyteti që u godit nga tërmeti shkatërrimtar...

  FrontOnline, © 2023 Të gjitha të drejtat e rezervuara.