Bota/Rajoni

Evropa planifikon të vaksinojë 40 për qind të popullsisë së saj në valën e parë

Evropa planifikon të vaksinojë 40 për qind të popullsisë së saj në valën e parë
16:19 | 26 Gusht 2020

Vendet e Bashkimit Evropian, Britania dhe partnerët e BE-së kanë rënë dakord për një plan vaksinimi kundër COVID-19 për të paktën 40 për qind të popullsisë së tij, një veprim që mund të rrezikojë planin e Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO), transmeton Reuters.

Synimi i BE-së për vaksinimin fillestar është dy herë objektivi i OBSH-së, e cila së pari do të blinte vaksina për 20 për qind të grupeve më të rrezikuara në botë përmes një skeme globale të prokurimit.

Bashkimi Evropian vlerëson, se nëse vaksina prodhohet, përqindja e popullsisë së saj që i nevojitet do të jetë së paku 40 për qind, duke zvogëluar disponueshmërinë e dozave të mundshme për vendet më pak të zhvilluara.

Deri më tani, asnjë vaksinë antiCOVID-19 nuk është aprovuar, përveç asaj të aprovuar në Rusi para provave klinike në shkallë të gjerë.

Pritet që furnizimi i një vaksine që mund të jetë e suksesshme mund të kufizohet për një kohë të gjatë, pasi që kapacitetet e prodhimit janë të kufizuara.

“Shtimi i të gjitha grupeve të rrezikut të njohura aktualisht ka të ngjarë të shënojë 40 për qind të popullsisë, në varësi të situatës dhe demografisë në vendet”, thuhet në dokument, i miratuar në fund të korrikut nga ekspertë shëndetësorë nga vendet anëtare të BE-së, Britanisë së Madhe, Zvicra, Norvegjia dhe vendet e Ballkanit.

Në dokument thuhet se më shumë se 200 milionë njerëz në BE bien në “grupe prioritare”, përfshirë njerëz me sëmundje kronike, të moshuar dhe profesionistë të shëndetit.

Njerëzit e shëndetshëm që punojnë në shërbime publike kritike, siç janë institucionet arsimore dhe transporti publik, gjithashtu përfshihen në grupin prioritar, megjithëse një vlerësim i numrit të tyre nuk është në dispozicion në dokumentin e BE-së.

Loja e madhe ka filluar nga 31 Janar dhe vazhdon deri me 2 Shkurt në Petrol Company

Të tjera