Bota/Rajoni

Efektiviteti i vaksinës Pfizer zvogëlohet tre muaj pas dozës së dytë

Efektiviteti i vaksinës Pfizer zvogëlohet tre muaj pas dozës së dytë
12:42 | 25 Nëntor 2021

Ekspertët që kanë monitoruar efektivitetin e Pfizer / BioNTech kanë zbuluar se rreziku i infektimit me Covid rritet me kalimin e sa më shumë kohës nga doza e dytë.

Studimi mbështet nevojën për doza shtesë për të parandaluar infeksionet e reja për shkak të imunitetit të dobësuar, raportoi British Medical Journal (BMJ). Ekspertët nga Instituti i Kërkimeve Leumit në Izrael zbuluan një rritje graduale të rrezikut të infeksionit me Covid-19 brenda 90 ditëve pasi njerëzit u vaksinuan me një dozë të dytë të vaksinës Pfizer / BioNTech.

Izraeli ishte një nga vendet e para që nisi një fushatë të madhe vaksinimi kundër Covid-19, në dhjetor 2020, por aktualisht po lufton me rishfaqjen e infeksioneve dhe po monitoron nga afër dobësimin e imunitetit. Ekspertët shqyrtuan të dhënat elektronike shëndetësore të 80,057 të rriturve (me një moshë mesatare 44 vjeç) të cilët iu nënshtruan një testi PCR midis mesit të majit dhe shtatorit dhe të paktën tre javë pas injektimit të dytë të vaksinës.

Asnjë nga njerëzit në kampion nuk kishte prova të infeksionit të mëparshëm me Covid-19. Në grupin prej 80,057 personash, 7973 (9.6%) kishin rezultat pozitiv të testit. Më pas ata u krahasuan me njerëz të së njëjtës moshë dhe grup etnik që ishin negativë në të njëjtën javë. Studimi tregoi se shkalla e rezultateve pozitive rritet me kalimin e kohës pas dozës së dytë.

Në të gjitha grupmoshat, 1.3% e njerëzve ishin pozitivë 21 deri në 89 ditë pas dozës së dytë, por kjo u rrit në 2.4% pas 90 deri në 119 ditë; 4.6% pas 120 deri në 149 ditë; 10.3% pas 150 deri në 179 ditë; dhe 15.5% pas 180 ditësh ose më shumë.

Krahasuar me 90 ditët e para pas dozës së dytë, rreziku i infeksionit në të gjitha grupmoshat ishte 2,37 herë më i lartë pas 90 deri në 119 ditë; 2.66 herë më i lartë pas 120 deri në 149 ditë; 2.82 herë më i lartë pas 150 deri në 179 ditë; dhe 2.82 herë më i lartë pas 180 ditësh ose më shumë. Edhe pse studimi ka natyrë vëzhguese, ekspertët thonë se është e qartë se imuniteti dobësohet tre muaj pas dozës së dytë.

“Fushatat e vaksinimit në shkallë të gjerë ndaj Covid-19 mund të kontrollojnë përhapjen e virusit, por edhe në vendet me shkallë të lartë vaksinimi, mund të ndodhin infeksione të reja. Rreziku i infektimit tek të rriturit që kanë marrë dy doza të vaksinës është rritur me kalimin e kohës që nga koha. Krahasuar me të dhënat e referencës, individët e vaksinuar në 90 ditët e fundit”, shprehen autorët e studimit.

AstraZeneca njoftoi se mbrojtja e antitrupave nga vaksina e saj është gjithashtu e dobët, megjithëse CEO i saj Pascal Soriot tha të martën se vaksina mendohet se ofron imunitet afatgjatë ndaj qelizave T për të moshuarit, të cilat mund të jenë më të mira se vaksinat e tjera./FrontOnline/

1 abonim, 3 paisje, 240 kanale shqip – NimiTV në gjithë Evropën për vetëm 99.90€ për 12 muaj

Të tjera