[wp-story]

Bota/Rajoni

Edhe 2020-shi do të jetë një vit i nxehtë

Edhe 2020-shi do të jetë një vit i nxehtë
18:20 | 16 Janar 2020

10 vitet e fundit janë konfirmuar si dekada më e nxehtë nga tre agjenci globale. Sipas Nasa, Noaa dhe Zyra e Mbretërisë së Bashkuar, viti i kaluar ishte më i ngrohtë, një rekord që daton që nga viti 1850.

Pesë vitet e kaluara ishin më të nxehtat në serinë 170-vjeçare, me mesataren e secilës më shumë se 1C më të ngrohtë.

Zyra e Mbretërisë së Bashkuar thotë se viti 2020 ka të ngjarë të vazhdojë këtë prirje për një ngrohjeje të lartë. 2016 mbetet viti më i nxehtë, kur temperaturat u rritën nga fenomeni i motit El Nino. Të dhënat e sotme nuk vijnë si një surprizë e madhe, me sinjalizimin e Organizatës Botërore të Meteorologjisë (WMO) në fillim të dhjetorit të kaluar, si dhe fakti që 2019 me siguri shënoi fundin e dekadës më të ngrohtë.

Zyra Met në Mbretërinë e Bashkuar, e cila është e përfshirë në prodhimin e të dhënave të temperaturës HadCRUT4, thotë se viti 2019 ishte 1.05C mbi mesataren për periudhën nga 1850-1900. Vitin e kaluar ndodhën dy valë të mëdha të nxehtësisë që goditën Europën në qershor dhe korrik, me një rekord të ri kombëtar prej 46C të vendosur në Francë në 28 qershor. Regjistrimet e reja u vendosën gjithashtu në Gjermani, Holandë, Belgjikë, Luksemburg dhe në Mbretërinë e Bashkuar në 38.7C. Në Australi, temperatura mesatare e verës ishte më e larta, me gati një shkallë.

Petrol Company në muajin e shenjtë të Ramazanit, dhuron pako ushqimore per familjet nevojtare në qytetin e Vitisë

Të tjera