Lifestyle

Ecja mund të ul rrezikun e diabetit për 43 për qind

Ecja mund të ul rrezikun e diabetit për 43 për qind
13:01 | 09 Korrik 2020

Ndërsa plakemi, është e dobishme për ne të marrim masa paraprake kundër sëmundjeve kronike.

Me kalimin e kohës, rreziku ynë për gjëra të tilla si diabeti dhe sëmundjet e zemrës ka tendencë të rritet.

Sidoqoftë, një studim i kohëve të fundit tregon se aktiviteti i thjeshtë i ecjes ul rrezikun e diabetit dhe mund të mbrojë shëndetin e zemrës tuaj ndërsa plakeni! Rekomandimi standard për sasinë e hapave që duhet të ndërmerrni brenda një dite është 10,000.

Sidoqoftë, në të vërtetë thuhet që ky numër të ishte pjesë e një fushate marketingu për pajisjet e numërimit të hapave, që nuk bazoheshin vërtet në ndonjë provë shkencore që 10,000 hapa janë numri magjik për shëndet të përsosur.

E thënë kështu, hulumtimet më të fundit të paraqitura nga shoqata amerikane e zemrës kanë sugjeruar që sa më shumë hapa të bëni çdo ditë, aq më i ulët është rreziku nga diabeti dhe presioni i lartë i gjakut. Studiuesit grumbulluan të dhëna nga 1.923 njerëz.

Pjesëmarrësit ishin të moshës mesatare me një moshë mesatare 45 vjeç dhe të gjithë ata mbanin pajisje që numëronin hapat e tyre çdo ditë brenda vitit. Gjatë studimit, gjetjet treguan se personat që ecnin më shumë hapa në ditë ulën rrezikun e tyre për diabet për 43 për qind dhe ulën rrezikun e tyre për presion të lartë të gjakut për 31 për qind.

Më tej, studiuesit zbuluan se për çdo 1000 hapa shtesë në ditë që një person ndërmerrte, ulnin rrezikun për mbipeshë për 13 për qind.

Blini derivate me çmim të lirë dhe hyni në garë për të fituar banesë, iphone 13 e 19 shpërblime tjera

Të tjera