Lajme

Deputetja Musliu-Shoshi pyet ministrin e Arsimit se sa është numri i mësimdhënësve me probleme të rënda shëndetësore

Deputetja Musliu-Shoshi pyet ministrin e Arsimit se sa është numri i mësimdhënësve me probleme të rënda shëndetësore
13:51 | 09 Korrik 2020

Çështja e mësimdhënësve të cilët kanë probleme shëndetësore të mëdha e duhen të punojnë, ka disa vite që mbetet një problematik në vete, e të cilët sot e trajtoj në Kuvend deputetja nga radhët e PDK-së, Ariana Musliu-Shoshi.Musliu –Shoshi në kuadër të pyetje parlamentare, i ka parashtruar këtë problematik ministrit të Arsimit Ramë Likaj.

Ajo ka kërkuar të di numrin e saktë të mësimdhënësve e të cilët përballen me probleme shëndetësore e që duhet të punojnë. Po ashtu Musliu-Shoshi ka kërkuar të di se cila është mënyrë që kjo Ministri synon të zgjidh këtë problem.

“Janë mbi 300 mësimdhënës të cilët janë me sëmundje të rënda, sëmundje të kancerit, të zemrës, probleme dëgjimi e shikimi , të cilët detyrohen të shkojnë në punë edhe përkundër pamundësisë së tyre shëndetësore. Aktualisht pensionimi i parakohshëm për mësimdhënës për arsye shëndetësore nuk është i rregulluar ligjërisht. Nëse një mësimdhënës nuk mund ta vijojë punë, ai e ka vetëm një mundësi, që të marrë pension invalidor në shumën prej 75 euro e kjo shumë nuk u’a siguron asnjë zgjidhje për trajtim të sëmundjes dhe shpenzimeve të tjera themelore”, theksoi Musliu-Shoshi.

E ministri Likaj, ka treguar se sipas informacioneve jo zyrtare, numri i mësimdhënësve me probleme të theksuara shëndetësore sillet nga 200 deri në 230.“Në bazë të informacioneve jo zyrtare, ekzistojnë diku 200 deri në 230 mësimdhënës në tërë Kosovës që kanë probleme të theksuara shëndetësore, kemi pasur takime edhe me sindikatën e arsimit dhe ata potencojnë që një numër i tillë sillet diku rreth 300. Zgjedhja e këtij problemi është rrjedhojë e ligjeve që janë të zbatueshme momentalisht në Kosovë, për pensionim të parakohshëm. Mirëpo kjo nuk ka të bëj vetëm me mësimdhënësit por me të gjithë punëtorët në sektorin publik”, ka theksuar ministri Likaj.

Likaj ka thënë se ky problem duhet të zgjidhet përmes një ligji të veçantë, e i cili do të mundësonte që këta mësimdhënës të marrin 70 për qind të pagës së tyre bazë. Mirëpo kjo mund të arrihet duke bashkëpunuar me Ministrinë e Punës dhe Mirëqenies Sociale dhe Ministrinë e Shëndetësisë.“MAShTI në vazhdimësi ka kërkuar një trajtim të veçantë dhe një ligji për pensionim të parakohshëm të kësaj kategori, ku rreth 70 për qind të pagës bazë ata do ta merrnin. Por sipas informacioneve që kam edhe pse kemi bërë një kërkesën javën e kaluar në komisionin për buxhet kjo nuk ka kaluar, arsyeja ka qenë se këta janë shërbyes civil ndërsa një e drejtë e tillë, i takon Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale, dhe nuk është aprovuar si kërkesë. Në vazhdimësi jemi duke kërkuar dhe kemi në planë qeveritar një qasje të tillë, por kompetenca mbetet Ministrisë së Shëndetësisë.”, tha Likaj.Ai tutje tha se qasja e Qeverisë Hoti është për t’iu ndihmuar këtyre personave meqë problemet e tyre shëndetësore dhe mungesat që më pas ata po i shkaktojnë në vendet e tyre të punës po reflekton edhe në cilësinë e sistemit arsimor.

Prince Caffe: Hape dhe fito preminë kryesore, çdo muaj nga një Fiat 500

Të tjera