Lajme

Dekani Hasanaj: Turizmi është shtytës i fuqishëm për zhvillimin e qëndrueshëm

Dekani Hasanaj: Turizmi është shtytës i fuqishëm për zhvillimin e qëndrueshëm
18:59 | 27 Shtator 2022

Dekani i Fakultetit te Turizmit dhe Ambientit, nga Universiteti i Shkencave te Aplikuara ne Ferizaj Petrit Hasanaj ka shkruar lidhur për Ditën Botërore të Turizmit.

Përmes, një postimi në profilin e tij në Facebook, Hasanaj ka shkruar se turizmi është një shtytës i fuqishëm për zhvillimin e qëndrueshëm.

Hasanaj, ka shkruar se duhet të investohet në turizmin e pastër dhe të qëndrueshëm, duke ulur konsumin e energjisë në sektor.

Postimi i tij i plotë:

Dita Botërore e Turizmit feston fuqinë e turizmit për të nxitur përfshirjen, mbrojtjen e natyrës dhe promovimin e mirëkuptimit kulturor.

Turizmi është një shtytës i fuqishëm për zhvillimin e qëndrueshëm.  Ai kontribuon në edukimin dhe fuqizimin e grave dhe të rinjve dhe avancon zhvillimin socio-ekonomik dhe kulturor të komuniteteve.  Ai luan një rol kritik në sistemet e mbrojtjes sociale që formojnë themelin për zhvillim të qëndrueshëm dhe prosperitet.

Ne duhet të investojmë në turizmin e pastër dhe të qëndrueshëm, duke ulur konsumin e energjisë në sektor, duke adoptuar rrugë me emetim zero dhe duke mbrojtur biodiversitetin.

Ne duhet të krijojmë vende pune të denja dhe të sigurojmë që investimet të sjellin përfitime për vendin pritës dhe komunitetet lokale.

Qeveritë, bizneset dhe konsumatorët duhet të përafrojnë praktikat e tyre të turizmit me objektivat e  zhvillimit të qëndrueshëm dhe të ardhmen.  Vetë mbijetesa e kësaj industrie dhe e shumë destinacioneve turistike, si shtetet e vogla në zhvillim, varet prej tij.

Nuk ka kohë për të humbur.  Le të rimendojmë dhe rishpikim turizmin, së bashku të ofrojmë një të ardhme më të qëndrueshme, të begatë dhe më ndryshe për të gjithë.

Prof. As. Dr. Petrit Hasanaj

Cilësi, gatim dhe shpërblim

Të tjera