Lifestyle

Çfarë mund t’ju tregoj gjuha për shëndetin tuaj

Çfarë mund t’ju tregoj gjuha për shëndetin tuaj
11:36 | 03 Korrik 2020

Të folurit, të ngrënit akullore, mundësia për t’i bërë bebet të qeshin, gjuha tonë janë mjet mjaft i jashtëzakonshëm, por a e dini se gjuha juaj mund të zbulojë aq shumë për shëndetin tuaj?

Është një nga ato gjymtyrët dhe funksionet trupore të cilave kurrë nuk i japim shumë vëmendje.

Por, sipas ekspertëve të shëndetit, nëse hidhni një vështrim nga afër, ai organ muskulor i rrëshqitshëm në gojën tuaj mund të paraqesë disa shenja mjaft të rëndësishme shëndetësore.

Si duket një ‘gjuhë normale’?

Para se të flasim për ‘simptoma’ të ndryshme, do t’ju duhet të dini se si duhet të duket një gjuhë normale dhe e shëndetshme, sepse, sinqerisht, kush e di?

Dr Imogen Bexfield, drejtor mjekësor në White Swan Estetikë thotë: “Ngjyra do të ndryshojë nga personi në person, por në përgjithësi duhet të jetë rozë me gunga të vogla mbi të që quhen papila”.

Foto: GettyImages

Po sikur të duket ndryshe nga kjo?

Nëse gjuha juaj është bërë e kuqe dhe e lëmuar …

Sipas Dr Imogen, kjo mund të tregojë një mungesë hekuri ose infeksion viral. Nëse vëreni ndonjë ndryshim në ngjyrën e gjuhës suaj, ia vlen të kontrollohet nga një dentist.

Nëse gjuha juaj ka zhvilluar një shtresë të bardhë …

Disa njerëz mund të zhvillojnë një shtresë të bardhë në gjuhën e tyre si rezultat i ‘gojës së thatë’. “Kjo mund të shkaktohet nga ilaçe të caktuara ose të jetë një ndryshim i lidhur me moshën”, thotë Dr Imogen. “Pështymë e zvogëluar mund të nënkuptojë se keni më shumë të ngjarë të zhvilloni probleme me dhëmbët dhe dentisti juaj mund t’ju rekomandojë një pastë dhëmbësh me fluor të lartë për t’i mbrojtur ato.”

“Një shtresë e bardhë gjithashtu mund të tregojë një gjendje inflamatore dhe kjo gjithashtu mund t’i bëjë mishrat e dhëmbëve shumë të kuq dhe të lënduar”.

Foto: GettyImages

Nëse gjuha juaj është bërë me gunga …

Gungat nuk janë tepër shqetësuese. Dr Imogen thotë se nganjëherë papilat në sipërfaqen e gjuhës mund të rriten, duke e bërë gjuhën të dalë gunga. “Zakonisht kjo ndodh thjesht sepse lloji i ushqimit që hahet është i bezdisshëm dhe kjo mund të korrigjohet me një kruese gjuhe”.

Nëse gjuha juaj ka një përzierje të copëzave / gungave të kuqe dhe të bardha …

Kjo mund të jetë më shumë shqetësuese. “Nëse jeni i shqetësuar, atëherë vizitoni dentistin tuaj për një kontroll oral të kancerit, kjo është diçka që dentistët do të bëjnë sa herë që kontrollojnë dhëmbët tuaj dhe është një nga arsyet pse ekzaminimet dentare janë kaq të rëndësishme”.

1 abonim, 3 paisje, 240 kanale shqip – NimiTV në gjithë Evropën për vetëm 99.90€ për 12 muaj

Të tjera