[wp-story]

Bota/Rajoni

Barbadosi thotë se do të heqë Mbretëreshën si udhëheqëse të shtetit, që nga viti i ardhshëm

Barbadosi thotë se do të heqë Mbretëreshën si udhëheqëse të shtetit, që nga viti i ardhshëm
13:25 | 16 Shtator 2020

Barbadosi ka njoftuar synimin e tij për të hequr Mbretëreshën si kreun e saj të shtetit dhe për t’u bërë një republikë deri në nëntor të vitit 2021.

Një fjalim i shkruar nga kryeministrja Mia Mottley citoi paralajmërimin e kryeministrit të parë të ishullit të Karaibeve, Errol Barrow, kundër ‘lëkundjeve në mjediset koloniale’.

Duke lexuar fjalimin, Guvernatorja e Përgjithshme, Sandra Mason tha: “Ka ardhur koha që ta lëmë plotësisht të kaluarën tonë koloniale. Qytetarët duan një kryetar shteti të Barbados”.

“Prandaj, Barbados do të ndërmarrë hapin tjetër logjik drejt sovranitetit të plotë dhe do të bëhet një Republikë në kohën kur ne festojmë 55 vjetorin tonë të Pavarësisë”.

Vendi fitoi pavarësinë e tij nga Britania në 1966, megjithëse Mbretëresha mbetet monarku kushtetues.

Në vitin 1998, një komision i rishikimit kushtetues i Barbados rekomandoi statusin republikan dhe në 2015 kryeministri Freundel Stuart tha ‘ne duhet të kalojmë nga një sistem monarkik në një formë republikane të qeverisjes në një të ardhme shumë të afërt’.

Shumica e vendeve të Karaibeve kanë mbajtur lidhje zyrtare me monarkinë pasi kanë arritur pavarësinë.

Dhe Barbados do të bashkohej me Trinidad dhe Tobago, Dominica dhe Guajana nëse vazhdonte me planin e tij për t’u bërë një republikë.

Bonus dhe Premium Kartela të cilat po i ofron Petrol Company, kartelat më të kërkuara nga klientët

Të tjera