Ekonomi

Banka Botërore “heq dorë” nga dhënia e ndihmave – Bonot pandemike janë të pamjaftueshme dhe të vonuara

Banka Botërore “heq dorë” nga dhënia e ndihmave – Bonot pandemike janë të pamjaftueshme dhe të vonuara
15:45 | 06 Korrik 2020

Banka Botërore ka hequr dorë nga planet për të lëshuar një raund të dytë të obligacioneve pandemike pasi u kritikua për zvarritjen e shpërndarjes së ndihmave për kombet e privuara, raportoi të hënën Financial Times.

Në prill kur koronavirusi po fillonte të fundoste ekonomitë – veçanërisht vendet në zhvillim – Banka Botërore tha se do të jepte rreth 133 milion dollarë përmes “bonove pandemike” për ata që preken më keq. Por kritikët thanë se shuma ishte shumë pak, dhe do jepej shumë vonë.

Në një marrëveshje prej 320 milion dollarësh, obligacionet pandemike filluan së pari në 2017 në përgjigje të shpërthimit të virusit Ebola në Afrikën e Veriut.

Sidoqoftë, përsëritja e planifikuar e “strukturës pandemike të financimit të urgjencës”, ose PEF, është ruajtur, tha FT.

“Nuk ka plane për një PEF 2.0,” tha gazeta, duke cituar një zëdhënës të BB.

Një profesor në Shkollën e Ekonomisë në Londër iu referua obligacioneve pandemike të Bankës Botërore si një “skemë e tmerrshme” dhe tha se koncepti i financimit të pandemive duhet të rivlerësohet.

Ne duhet të angazhohemi në një farë mënyre me para private sepse paratë publike nuk janë të mjaftueshme dhe nuk mbërrijnë shpejt atje ku duhet,” tha Clare Wenham, profesori i shëndetit publik, për FT.

Blini derivate me çmim të lirë dhe hyni në garë për të fituar banesë, iphone 13 e 19 shpërblime tjera

Të tjera