[wp-story]

Bota/Rajoni

Balena e cila është 25 vjet më e vjetër se SHBA

Balena e cila është 25 vjet më e vjetër se SHBA
23:44 | 16 Dhjetor 2019

Diku në oqean mund të ketë një balenë që ka qenë e gjallë 25 vjet përpara se të ekzistonte SHBA dhe shtatë vjet para se të lindte admirali Nelson.

Shkencëtarët kanë zbuluar se shumë gjitarë mund të jetojnë shumë më gjatë sesa pritej, që do të thotë që balena e quajtur Bowhead ka një jetëgjatësi mesatare 268-vjeçare.

Edhe pse asnjë nuk është gjetur që daton nga 1751, ajo mund të tregojë arsyen pse një balenë e gjetur në vitin 2007 kishte një harpë 200-vjeçare të vendosur në të.

Bowheads, të cilat jetojnë në Arktik, më parë dihej që të jetonin të paktën 211 vjet, pasi mosha për njërën prej tyre është përcaktuar duke përdorur aminoacide nga syri i saj.

Por studiuesit australianë që përdorën një ‘orë’ gjenetike për të parashikuar jetëgjatësinë e kafshëve thonë se balenat jetojnë gati 60 vjet më shumë se kaq.

Ata e përpunuan këtë gjë duke studiuar 42 gjene dhe një proces kimik që ata i nënshtrohen të ashtuquajturit metilim që mund të përdoret për të parashikuar jetëgjatësinë.Autori i studimit, Dr Benjamin Mayne, i Organizatës së Kërkimeve Shkencore dhe Industriale të Commonwealth në Canberra, tha se vertebrorët shkojnë shumë në jetëgjatësi, nga një peshk tropikal i cili jeton vetëm për tetë javë, e deri te balenat Bowhead.

“Është e pabesueshme të mendosh që ekziston një kafshë që jeton për gati tre shekuj dhe mund të ishte gjallë kur Kapiteni Cook arriti për herë të parë në Australi. Rezultatet gjithashtu do të ndihmojnë në përpunimin e rrezikut të zhdukjes së kafshëve. Kjo nuk mund të përdoret për të parashikuar jetëgjatësinë e njerëzve, po ajo gjithashtu siguron vetëm mesatare”, tha Mayne.

Duke përdorur metodën e tyre për speciet në zhdukje, shkencëtarët zbuluan se mamutët që jetonin për rreth 60 vjet, të ngjashme me elefantët.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se njerëzit kanë një jetëgjatësi maksimale natyrore prej vetëm 38 vjetësh.

Duke përdorur gjenomin njerëzor, studiuesit zbuluan se jetëgjatësia maksimale natyrore e njerëzve është 38 vjet, që përputhet me vlerësimet antropologjike të jetëgjatësisë te njerëzit e hershëm modernë.

Ata zbuluan se neandertalët dhe denisovanët kishin një jetëgjatësi maksimale prej 37.8 vjet, i ngjashëm me njerëzit modernë që jetojnë rreth së njëjtës kohë.

Arsyeja e jetëgjatësisë së njerëzve modernë është më shumë se dyfish se gjatësia është ulur për shkak të përparimeve në standardet e jetesës dhe mjekësisë moderne, thonë studiuesit.

Petrol Company në muajin e shenjtë të Ramazanit, dhuron pako ushqimore per familjet nevojtare në qytetin e Vitisë

Të tjera