[wp-story]

Lifestyle

A është e sigurt të fusni ushqimin në mikrovalë

A është e sigurt të fusni ushqimin në mikrovalë
08:31 | 16 Korrik 2020

Nuk ka asgjë të rrezikshme në lidhje me rrezatimin e mikrovalës, por ka rreth ngrohjes së plastikës.

Njihet si një shpëtimtare për ata që nuk mund ose nuk duan të gatuajnë, duke i ndihmuar vetëm me ngrohje ushqimi.

Por, kur është futja e ushqimit në mikrovalë e dëmshme për ju?

Kur përdoret si duhet, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar sa i përket rrezatimit të mikrovalës, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit. Por, shqetësimet e tjera janë: nëse ushqimi me mikrovalë shkakton humbje të lëndëve ushqyese ose nëse ngrohja e ushqimit në plastikë mund të shkaktojë prishje të hormoneve.

Humbja e lëndëve ushqyese

Disa studime kanë treguar që perimet humbasin një pjesë të vlerës së tyre ushqyese në mikrovalë. Për shembull, mikrovalë është zbuluar që largon 97 për qind të flavonoideve, komponime bimore me përfitime anti-inflamatore, në brokoli.

Sidoqoftë, një studim i vitit 2019, gjeti që kohërat më të shkurtra të brokolit në mikrovalë nuk komprometojnë përmbajtjen ushqyese.

Ngrohja e plastikës

Kur ekspozohen ndaj nxehtësisë, pjesët plastike mund të prishen dhe të derdhin ushqimin.

“Disa plastika nuk janë të dizajnuara për mikrovalë, sepse kanë polimer brenda për ta bërë atë të butë dhe fleksibile, e cila shkrihet në një temperaturë dhe mund të rrjedhë gjatë procesit të mikrovalës nëse shkon përtej 100 °C”,thotë Juming Tang, profesor i inxhinierisë ushqimore në Universitetin Shtetëror të Uashingtonit.

Mënyrat më të mira për të minimizuar rrezikun janë të përdorni materiale të tjera të sigurta për mikrovalë dhe jo plastikë, siç është qeramika. Nëse përdorni enë plastike, shmangni çdo gjë që po humbet formën e tyre, pasi ato të dëmtuara kanë më shumë të ngjarë të lëshojnë kimikate. Ju gjithashtu mund të kontrolloni simbolin e riciklimit universal të enën tuaj.

Rreziqet e nxehtësisë

Edhe nëse shmangni plastikën, ekzistojnë rreziqe të tjera të mundshme për ngrohjen e ushqimit në mikrovalë – përfshirë ngrohjen e pabarabartë dhe temperaturat e larta të përdorura.

Së pari, konsideroni përdorimin e mikrovalës për të nxehur ushqimin dhe jo për gatim, pasi mund të gatuhet në mënyrë të pabarabartë. “Në varësi të pjesës së ushqimit që nxehet, do të ketë disa pjesë që janë më të nxehta se të tjerat”, thotë Francisco Diez-Gonzalez, profesor i sigurisë ushqimore në Universitetin e Xhorxhisë.

“Temperaturat do të jenë të ndryshme te një numër i caktuar ushqimesh. Është e vështirë të arrihet një temperaturë plotësisht e njëtrajtshme, veçanërisht kur flasim për ushqime të papërpunuara”.

Ushqimi duhet të nxehet derisa të jetë 82 °C në të gjithë ushqimin, për të vrarë ndonjë baktere të dëmshme dhe për shkak se bakteret akoma mund të rriten sa herë që ushqimi ftohet përsëri, nuk duhet të ngrohni më shumë se një herë.

Siguria e rrezatimit

Sa i përket rrezatimit në mikrovalë, është plotësisht i padëmshëm. Mikrovalët përdorin rrezatim elektromagnetik me frekuencë të ulët. Kur vendosni ushqimin brenda mikrovalës, ajo thith këto mikrovalë, gjë që bën që molekulat e ujit të vibrojnë, duke shkaktuar fërkime që nxehin ushqimin. /Telegrafi/

Petrol Company në muajin e shenjtë të Ramazanit, dhuron pako ushqimore per familjet nevojtare në qytetin e Vitisë

Të tjera