[wp-story]

Jetë

8 bimë të mrekullueshme që kanë superfuqi të vërteta

8 bimë të mrekullueshme që kanë superfuqi të vërteta
20:24 | 16 Dhjetor 2019

Ne jemi mësuar t’i shohim njerëzit dhe kafshët të paraqiten si superherojnë nëpër filma, por çuditërisht bota e bimëve ka gjithashtu specie që kanë cilësi të jashtëzakonshme.

Ata mund të arrijnë madhësi të jashtëzakonshme, mund t’i mbijetojnë zjarreve, mund të qëllojnë farat e tyre me një forcë të jashtëzakonshme dhe madje mund të hanë kafshë të vogla. Jeni gati të befasoheni?

Lule kufomë

Është një gjigant i vërtetë në botën e bimëve, pasi lulet e tij mund të ngrihen 9.8 metra mbi tokë. Lulëzimi i këtyre bimëve të mahnitshme është i paparashikueshëm.

10261410-83141360-187ce266c80ea904f8cd287394096d4dfb0294b9-1550639489-1200-1-1550639489-728-9d7e9702c4-1550744138

Pema me kuti rëre

Trungu i kësaj peme duket në mënyrë të çrregullt falë thelave të mëdha konike që i përdor për vetëmbrojtje. Lulet e saj japin fruta në formë kungulli që hapen në segmente me një zë të lartë shpërthyes dhe hedhin farat deri në 46 metra larg nga pema.

10261460-82295610-a602e8533c51664761b48992d675d7048c7d4e7f-1500-1-1550492998-728-6fb0170d4d-1550744138

Kufoma Lily

Është lulja individuale më e madhe e njohur në planet, duke arritur deri në 3.2 metra në diametër. Rafflesia arnoldii është një parazit. Nuk ka rrënjë ose gjethe të vetat. Lulja përdor erën e saj, që disa njerëz e krahasojnë me erën e mishit të kalbur, për të tërhequr mizat që e polenizojnë atë.

10261510-82300510-a0caeb14e884780f0ab69c25898b5d2b0d02c85a-1550493382-1200-1-1550493382-728-dfa54905d3-1550744138

Bima e ndjeshme

Kushdo që ka prekur një Mimosa pudica e di se kjo bimë quhet e ndjeshme  për një arsye. Kjo bimë kurioze i përgjigjet prekjes duke mbyllur gjethet e saj dhe duke rënë. Këto lëvizje të pazakonta mund të shpjegohen me një lëshim të shpejtë të ujit nga qelizat e vendosura në fletëpalosje dhe kërcell të gjetheve. Gjethet normalisht do të hapen përsëri brenda disa minutave.

Vachellia drepanolobium Kjo pemë akacie prodhon një tingull bilbilësh nga bazat bulboze të gjembave të saj. Gjëja më e pazakontë në lidhje me këtë bimë është se ajo mban një “miqësi” me milingonat. Pema dhe milingonat fitojnë përparësi të ndërsjellë nga simbioza e tyre: milingonat përdorin llamba të holla të ferrave si shtëpitë e tyre dhe bëjnë vrima të vockla në ato llamba. Vrimat e bëjnë tingullin e bilbilit që supozohet se i mban kafshët larg degëve dhe gjetheve të bimës.

Lily e ujit të mbretëreshës Victoria, ose Victoria amazonica

Superfuqia e Victoria amazonica fshihet brenda gjetheve të saj të mëdha dhe tepër të forta rrethore, të cilat mund të rriten në diametër mbi 8.2 metra. Ajri i bllokuar në brinjët e gjetheve u lejon atyre të notojnë dhe të mbajnë një sasi të madhe të peshës. Gjatë vetëm një sezoni, çdo bimë prodhon 40-50 gjethe që mbulojnë sipërfaqen e ujit, duke mos lejuar që bimët e tjera të rriten.

10261560-82277960-ce54f79f6c42b77582d9b0264263d9a6aa9c5efd-1500-1-1550492440-728-48a68e300f-1550744138

Shtamba Tropikale, ose Nepenthes

Gjethet në formën e shtambit të Nepenthes shërbejnë si kurthe pasive. Nektari tërheq insekte dhe pre të tjera që më pas rrëshqasin nga pjesa e sipërme e shtambës dhe bien në një pishinë të lëngshme në fund. Në pamundësi për të shpëtuar, viktimat mbyten dhe përfundimisht treten nga enzimat e kësaj bime mishngrënëse.

10261610-36160381_387493778408132_7390187026059886592_n-1550468044-728-a333033b3f-1550744138

Eukaliptus

Gjethet e këtyre pemëve prodhojnë sasi të mëdha të vajrave shumë të djegshëm dhe prodhojnë shumë energji kur digjen. Ndërsa zjarri është një fatkeqësi për shumicën e banorëve të pyjeve, Eukalipt e përdor këtë fatkeqësi për të përhapur farat e saj. Zjarri shkakton një rënie masive të farave mbi tokën e fekonduar. Vetë pemët i rezistojnë zjarrit dhe pjesët e tyre të djegura rigjenerohen në vend që të dekompozohen.

10261660-82293060-947c1beaeb5a794829d72e4fda24e8307e8280f6-1500-1-1550492728-728-3e366db4ef-1550744138

“Graniti” hap showroom-in e dytë në Prishtinë (VIDEO)

Të tjera