Bota/Rajoni

​Zogjtë e San Franciskos këndojnë ndryshe në pandeminë me koronavirus

​Zogjtë e San Franciskos këndojnë ndryshe në pandeminë me koronavirus
20:17 | 30 Shtator 2020

Zogjtë e San Franciskos filluan të këndonin ndryshe në qetësinë e mbylljes së koronavirusit, thotë një studim në revistën Science.

Më parë, territoret e shumimit të harabelave me kurorë të bardhë urbane ishin pothuajse tre herë më të larta se territoret rurale, zbuloi studimi.

Por gjatë pandemisë, studiuesit vunë re se nivelet e zhurmës në zonat urbane ishin në mënyrë drastike më e ulët. Në fakt, ato ishin në përputhje me fluksin e trafikut në mesin e viteve 1950.

“Me fjalë të tjera, izolimi për shkak të COVID-19 krijoi një pranverë të heshtur proverbiale në të gjithë Zonën e Gjirit San Francisko”, vunë në dukje studiuesit.

Duke analizuar të dhënat e fluksit të trafikut nga ura Golden Gate, studiuesit zbuluan se kalimet e automjeteve nga prilli deri në maj 2020 u kthyen në nivelet që nuk janë parë që nga viti 1954. Ndërsa regjistrimet e zhurmës nuk janë të disponueshme nga vitet 1950, studiuesit thanë se kjo tregon se një ndryshim i shkurtër, por dramatik se sjellja njerëzore fshiu në mënyrë efektive më shumë se një gjysmë shekulli të ndotjes së zhurmës urbane.

Zogjtë u përgjigjën duke prodhuar këngë me performancë më të lartë në amplituda më të ulëta, duke maksimizuar distancën dhe shkëlqimin e komunikimit.

“Ne zbuluam se zogjtë këndonin më butë kur nivelet e zhurmës ishin më të ulëta dhe në distanca më të shkurtra regjistrimi para dhe gjatë mbylljes”, thanë studiuesit.

Edhe pse zogjtë këndonin më butë, studimi zbuloi se distanca e komunikimit gati u dyfishua, duke ngritur aftësinë e specieve dhe duke rritur potencialin e çiftëzimit.

“Për më tepër, raporti i sinjalit ndaj zhurmës u dyfishua në energjinë relative, gjë që ndihmon në shpjegimin e raporteve të medias që sugjerojnë që këngët e zogjve tingëllojnë më fuqishëm gjatë mbylljes”, thanë studiuesit.

Comodita nis 35 kontejnerë me dyshekë për në SHBA

Të tjera