Bota/Rajoni

​Shkencëtarët: COVID-19 ka ekzistuar te lakuriqët e natës që 70 vjet

​Shkencëtarët: COVID-19 ka ekzistuar te lakuriqët e natës që 70 vjet
07:59 | 30 Korrik 2020

Një ekip i biologëve molekularë, të udhëhequr nga David Robertson nga Universiteti i Edinburgh, analizuan historinë evolucionare të formave të mëparshme të SARS-Cov-2 duke studiuar gjenomet e dhjetëra viruseve që janë më të lidhura me të.

Biologët molekularë nga Kina, Shtetet e Bashkuara dhe Evropa publikuan rezultatet e tyre të hulumtimit në revistën ‘Nature Microbiology’, ku ata krahasuan gjenet e dhjetëra viruseve që lidhen ngushtë me virusin SARS-Cov-2.

Ata më pas zbuluan se format e mëparshme të virusit të ndara nga pema e zakonshme evolucionare e virusit te lakuriqët e natës 40 deri në 70 vjet më parë.

Ekzistojnë pyetje të hapura evolucionare në lidhje me shfaqjen e fundit të koronavirusit SARS-Cov-2, përfshirë rolin e specieve të rezervuarit, rolin e ri-kombinimit dhe kohën e devijimeve nga viruset e kafshëve.

Ata zbuluan se sarbeko-viruset, një sub-gjenus viral që përmban SARS-Cov dhe SARS-Cov-2, janë subjekt i ri-kombinimit të shpeshtë dhe tregojnë diversitetin gjenetik të strukturuar hapësinor në nivelin rajonal në Kinë.

SARS-Cov-2 nuk është në vetvete një rikombinim i ndonjë sarbeko-virusi të zbuluar deri më sot, dhe motivi i tij i lidhjes së receptorit, i rëndësishëm për specifikën e receptorëve ACE2 njerëzor, duket se është një tipar i stërgjyshërve i ndarë me viruset e lakuriqëve të natës dhe që nuk është fituar kohët e fundit përmes ri-kombinimit.

Në dhjetor 2019, një numër i madh i rasteve të pneumonisë të lidhura në mënyrë epidemiologjike me tregun e hapur të kafshëve në qytetin Wuhan, provinca Hubei në Kinë, shërbimi lokal shëndetësor në Qendrën Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ngritën një alarm epidemiologjik.

Analiza tregoi se viruset që lidhen me SARS-Cov-2 kanë jetuar në lakuriq të natës për shumë dekada. Këto viruse kanë një origjinë të përbashkët dhe aftësinë për të infektuar qelizat e gjitarëve, të cilat lehtësuan transmetimin e tyre te njerëzit, dhe që mund të ndodhin përsëri në të ardhmen, thonë shkencëtarët.

Ndarja e formave të mëparshme të SARS-Cov-2 nga pema e zakonshme evolucionare e virusit në mes të lakuriqëve në Kinën jugore dhe juglindore ndodhi midis 1948 dhe 1969, ndërsa ndarja e patogjenëve të Covid-19 dhe SARS ndodhi më vonë, midis 1952 dhe 1970.

Rezultatet e këtij studimi tregojnë se viruset SARS-Cov-2 kanë qarkulluar në lakuriqët e natës në Kinën jugore për më shumë se gjysmë shekulli, dhe struktura e tyre specifike, e cila u lejon atyre të lidhen me receptorët në sipërfaqen e qelizave të mushkërive të disa specieve të ndryshme, shpjegon pse dy viruse të ngjashme infektuan njerëzit dhe shkaktuan epidemi serioze të infeksioneve të frymëmarrjes.

Kush janë parakushtet efektivitetit dhe efiçiencës?

Të tjera