Lifestyle

​Pse ‘fluturon’ koha në disa ditë, por zvarritet në të tjera? Shkencëtarët zbulojnë përgjigjen

​Pse ‘fluturon’ koha në disa ditë, por zvarritet në të tjera? Shkencëtarët zbulojnë përgjigjen
13:53 | 24 Shtator 2020

Studiuesit, në raportin e tyre të studimit, zbuluan se kontrasti midis neuroneve të lodhura dhe aktive rezulton në ndryshim ndërsa perceptohet koha.

Truri i njeriut është një organ shumë i komplikuar dhe funksionimi i tij luan një rol vendimtar në jetën e çdo individi. Tani, një studim i ri ka zbuluar rolin e trurit në perceptimin e kohës. Në ditë të ngarkuara, njerëzit zakonisht mendojnë se koha nuk po lëviz, por kur dikush merret me aktivitete rekreative, koha do të fluturojë shpejt. Sipas studimit të ri, disa neurone në trurin e njeriut mund t’i atribuohen këtij efekti.

Neuronet luajnë trikun

Sipas raportit të ri të studimit të botuar në Journal of Neuroscience, natyra subjektive e kohës e perceptuar nga njerëzit në skenarë të ndryshëm ndërmjetësohet nga përgjigjet nga një grup neuronesh në tru, ku nëngrupe të ndryshme të neuroneve janë të përshtatshme për kohëzgjatje ose njësi të ndryshme të kohës

Mekanizmi prapa këtij fenomeni në trurin e njeriut është mjaft interesant. Këto neurone të specializuara në gyrusin supramargjinal të trurit (SMG) ndizen në përgjigje të kalimit të një kohe të caktuar. Ndërsa ekspozohen vazhdimisht ndaj një stimuli për një kohëzgjatje të caktuar, ato do të lodhen.

Në të njëjtën kohë, neuronet e tjerë në trurin e njeriut do të vazhdojnë të punojnë normalisht, dhe si rezultat, lind një kontrast në karakteristikat midis këtyre neuroneve. Sipas raportit të hulumtimit, ky kontrast midis neuroneve të lodhura dhe aktive në SMG rezulton në ndryshimin e perceptimit të kohës në raste të ndryshme.

Këto rezultate tregojnë se popullatat nervore të akorduara në kohëzgjatje në SMG të duhur pasqyrojnë përvojën subjektive të kohës, shkruajnë studiuesit në raportin e tyre të studimit.

Ky raport i ri i studimit në lidhje me veçantinë e trurit të njeriut vjen në një kohë kur i gjithë planeti është i zënë me përmbajtjen e pandemisë së koronavirusit. Disa javë mbrapa, një raport tjetër studimi kishte sugjeruar që koronavirusi është i aftë të depërtojë edhe në trurin e njeriut.

Shkencëtarët e bënë këtë përfundim pasi vunë re çështje të pazakonta si dhimbje koke, konfuzion dhe jerm në mesin e pacientëve me koronavirus. Shkencëtarët që morën pjesë në këtë studim gjithashtu paralajmëruan se pacientët me koronavirus mund të përballen me pasoja vdekjeprurëse nëse truri preket.

Kush janë parakushtet efektivitetit dhe efiçiencës?

Të tjera