Lifestyle

​Njerëzit sarkastikë janë më të zgjuar, më seksi dhe më të suksesshëm se të tjerët

​Njerëzit sarkastikë janë më të zgjuar, më seksi dhe më të suksesshëm se të tjerët
15:32 | 30 Shtator 2020

Sarkazma mund të keqkuptohet dhe nuk është për të gjithë. Sidoqoftë, në disa raste, sarkazma mund të ndihmojë në edukimin e marrëdhënieve, të rritë krijimtarinë, apo edhe të inkurajojë dashurinë e re.

Njerëzit shpesh i karakterizojnë njerëzit sarkastikë si horra dhe të vrazhdë, por doli të ishte një tipar i rëndësishëm evolucionar. Biologët evolucionistë pretendojnë se shoqëria është ajo që i ka bërë njerëzit një specie kaq të suksesshme. Njerëzit janë ‘mjeshtër’ në atë që antropologët dhe të tjerët e quajnë inteligjencë sociale ’, ne njohim, monitorojmë dhe mbajmë qindra lidhje në të njëjtën kohë dhe ne mund t’i dallojmë armiqtë nga miqtë.

Neurologia Katherine Rankin nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisco, beson se njerëzit përdorën sarkazmin si një mjet mbijetese në ndërtimin e marrëdhënieve dhe se ai luajti një rol të rëndësishëm në ndërveprimin shoqëror.

Rankin dhe shumë të tjerë besojnë se sarkazma krijohet dhe interpretohet në zonën parahypocampal të trurit, ku bazohet e gjithë inteligjenca jonë shoqërore. Njerëzit me demencë ose dëmtime në kokë në zonë shpesh humbasin aftësinë për të perceptuar sarkazëm dhe nuk përgjigjen në mënyra të përshtatshme shoqërore.

Për më tepër, studimi i saj thotë se sarkazma ishte ndoshta një pjesë e rëndësishme e krijimit të civilizimit njerëzor. Sigurisht, kjo nuk mund të thuhet me siguri për faktin se ne nuk mund të kthehemi pas në kohë dhe të kontrollojmë të njëjtën gjë, por kjo është arsyeja pse Rankin dhe ekipi i saj vendosën të vëzhgojnë sesi përjetohet sarkazma sot dhe kështu të përpiqen të marrin një ide të përdorimit të saj në të kaluarën.

Studiuesi francez Nicolas Gueguen më pas bëri një studim të kryer mbi 60 gra të moshës 20 deri në 26 vjeç. Secila grua ishte në shoqëri të tre burrave të ndryshëm: ai që ishte sarkastik, ai që ishte i drejtpërdrejtë dhe ai që ishte me pamjen fizike, dhe hulumtimi provoi se ishin burrat sarkastikë ata që tërhiqnin më shumë vëmendje te gratë.

Për më tepër, një studim tjetër tashmë ka treguar se njerëzit që dinë të përdorin por gjithashtu pranojnë sarkazëm ka më shumë të ngjarë të jenë më të suksesshëm në përpjekjet e tyre dhe në ato që duan.

Në këtë hulumtim, u ekzaminuan 375 studentë teknikë. Atyre u kërkohet të pretendojnë se janë klientë dhe të ndërveprojnë me agjentët e shërbimit ndaj klientit. Megjithëse disa biseda ishin neutrale, megjithatë të tjerët ishin armiqësorë. Studentët që përdorën sarkazëm në bisedën e tyre armiqësore dolën dhe përdorën teknika më të mira për zgjidhjen e problemeve sesa studentët e tjerë që nuk përdorën sarkazëm në bisedën e tyre.

Pse është kështu? Studiuesit deklarojnë se njerëzit sarkastikë shpesh shikojnë jashtë kutisë për të arritur në një përfundim dhe për të shprehur mendimin e tyre. Prandaj, ka më shumë të ngjarë të gjejnë zgjidhje të reja dhe një mënyrë të re dhe të ndryshme të komunikimit që do t’i ndihmojë ata të marrin atë që duan, raporton Washington Post.

Gjithashtu, hulumtimet e fundit tregojnë se situatat në të cilat njerëzit nuk shprehin zhgënjimet e tyre mund të jenë po aq të dëmshme sa ato në të cilat frustrimet janë të ekzagjeruar. Prandaj, studiuesit sugjerojnë që sarkazma dhe humori mund të ndihmojnë dhe zëvendësojnë zhgënjimin që më vonë mund të shkaktojë ndonjë dëm.

Kështu, të kesh aftësinë për të shprehur sarkazëm dhe lexuar sarkazëm mund të krijosh marrëdhënie më të mira dhe t’i bëjë ato më të lehta për t’u ruajtur. Por gjithashtu në situata kur flasim me njerëz që nuk e kuptojnë sarkazmin, ai mund të ketë një efekt të kundërt. Prandaj, megjithëse ekzistojnë rezultate pozitive të sarkazmit dhe njerëzit duhet t’i praktikojnë ato, është e rëndësishme të “lexojmë” situatën në të cilën ndodhemi dhe të vlerësojmë kur është në rregull të përdorim këtë tipar evolucionar.

Prince Caffe pjesëmarrës në panairin DUBAI EXPO 2021

Të tjera