Bota/Rajoni

​Lista e rreziqeve nga koronavirusi sipas aktivitetit

​Lista e rreziqeve nga koronavirusi sipas aktivitetit
19:57 | 01 Korrik 2020

Ekspertët e shëndetit publik kanë përpiluar një listë të aktiviteteve të ndryshme sipas rreziqeve të infeksionit të mundshëm.

Pesë faktorë u morën në konsideratë në varësi të rrezikut të paraqitur nga aktiviteti: pavarësisht nëse është jashtë apo brenda, sa bashkëveprim me njerëzit e tjerë, koha e ekspozimit, mundësia e devijimit dhe niveli personal i rrezikut.

Aktivitetet në natyrë janë përgjithësisht më të sigurta, thonë ekspertët, pasi përqendrimi i virusit është më i ulët në ajër dhe nuk qarkullon si brenda.

Sidoqoftë, aktivitetet që nuk përfshijnë distancën shoqërore, siç janë basketbolli apo turma koncertesh, janë ende të rrezikshme.

Koha e ekspozimit është një nga faktorët më të rëndësishëm dhe ekspertët vërejnë se ecja është më pak e rrezikshme sesa, për shembull, të ulesh me orë të tëra me dikë në një hapësirë të kufizuar.

Bazuar në rrezik, u bë një tabelë në të cilën aktivitetet renditen nga 1 në 10, ku “ato aktivitete në të cilat marrin pjesë shumë njerëz pa asnjë masë mbrojtëse mbartin rrezikun më të lartë të infeksionit dhe kanë një nivel rreziku prej 10”, vërejnë ekspertët

Rreziku Aktiviteti:

9 Kafenetë, klubet, baret, koncertet e mëdha
8 Restorantet me tryezë suedeze, stadiumet, palestrat, parqet e argëtimit, kishat
7 Loja e basketbollit, pishinat publike, shkollat
6 Kazino, qëndrimi brenda në restorante, sallonet e flokëve, organizimi i vozitjeve me barkë, kinematë, lojërat sportive
5 Dreka në shtëpi, vozitja me aeroplan, skara në oborr, qendrat tregtare, plazhet
4 Shkuarja te dentisti, shëtitja në qendrën e qytetit, qëndrimi në zyrë, sportelet në ambulancë, dreka në kopshtin e restorantit
3 Shkuarja për pazar, kampingu, hotelet, golfi, bibliotekat dhe muzetë
2 Shëtitja, vozitja me biçikletë ose vrapimi në shoqëri, mbushja e karburantit
1 Marrja e porosive nga restorantet dhe loja me tenis.

Përfito FALAS një pushim për çift në Budva

Të tjera