Lajme

​Kundërshtohet ashpër vendimi për mbylljen e çerdheve

​Kundërshtohet ashpër vendimi për mbylljen e çerdheve
18:27 | 13 Korrik 2020

Vendim të ngutshëm dhe të pamenduar mirë po e quan Asociacioni i Institucioneve Parashkollore Private, vendimin e qeverisë për pezullim të punës së çerdheve publike dhe private në vend.

Kryetarja e këtij Asociacioni, Gëzime Rexhepi-Çollaku, tha se janë të shokuar me këtë vendim, përderisa thotë se nga 1 qershori e deri më sot nuk kanë pasur ndonjë rast të infektimit me COVID-19 të fëmijëve në çerdhe.

Ajo tha se me këtë vendim rrezikohen shumë institucione parashkollore të mbyllen, pasi sipas saj e kanë të pamundur të realizojnë të hyrat e planifikuara.

Rexhepi-Çollaku: Ka qenë një vendim i ngutshëm dhe i pamenduar mirë

“Ne si asociacion i institucioneve parashkollore private ka qenë një lajm shokues për neve. Derisa ne nuk e pritnim këtë, sepse deri më tani që nga 1 qershori kemi marrë të gjithë preventivën që mos ta kemi as edhe një rast të mundshëm në kopshte dhe kur dihet që në këtë sezon nga numri total i fëmijëve vetëm 20 përqind të kapacitetit ka qenë duke vijuar në çerdhe. Që do të thotë të gjithë ata prindër që i kanë sjell fëmijët e tyre në kopshte qoftë private apo publike kanë qenë si domosdoshmëri në pamundësi për t’i lënë diku tek familjare…Ka qenë një vendim i ngutshëm dhe i pamenduar mirë, sepse prindërit reagimin që e kemi pas gjatë kësaj kohë gjatë këtyre minutave prej kur ka dal lajmi, ata janë shokuar saqë ka reagime dhe ka zëra nga prindërit që janë në gjendje edhe të protestojnë në pamundësi të sistemimit të fëmijëve të tyre.

Rexhepi-Çollaku tha se nga ky vendim i sotëm i Qeverisë së Kosovës rrezikohen nga falimentimi shumë institucione parashkollore private.

Rexhepi-Çollaku: Bizneset në këtë situatë do të ngulfaten dhe është frika nga falimentimi total

“Bizneset në këtë situatë do të ngulfaten dhe është frika nga falimentimi total dhe pas stabilizimit dhe pas përfundimit, uroj që të përfundojë pandemia, është rreziku që sa do te jenë në gjendje që të rihapen kopshtet private”, tha ajo.

Kryetarja e Asociacionit të Institucioneve Parashkollore Private, tha se e kanë të pamundur që të mbajnë numrin e punëtorëve, pasi sipas saj nuk kanë se si t’i paguajnë pagat për ta.

Me këtë vendim për mbyllje, ajo tha se edhe shteti do t’i vuajë pasojat.

Rexhepi-Çollaku: Numri i punëtorëve nuk vjen në shprehje të mbahet

“Kjo direkt shkakton një disbalanc, sepse humbjet vazhdojnë, të hyrat nuk realizohen, shteti nuk është vetëm tash që nuk i mbështet kopshtet private, por asnjëherë nuk i ka mbështetur. E bash në këtë situatë kur duhet të përdor një lloj infuzioni që të mundemi të qëndrojmë dhe të bëjmë punën tonë siç duhet ata nuk kanë reaguar as të vetmen një mbështetje minimale. Mirëpo, kjo do t’i kushtoj edhe shtetit, sepse të gjitha kopshtet private konsiderohen si biznese dhe e mbushin arkën e shtetit. Edukatoret nëpër kopshte publike ato edhe nëse qëndrojnë në shtëpi ato rrogat e tyre vetëm sa realizohen, ne e kemi të pamundur…Numri i punëtorëve nuk vjen në shprehje të mbahet, sepse është e pamundur, nuk ke as mundësi minimale që t’i mbash të gjitha”, tha ajo.

Si masë parandaluese për përhapje të virusit COVID-19, sot qeveria e vendit ka vendosur që të pezullojë punën e çerdheve private dhe publike në vend.KP.

Auto Mita me një mundësi të mirë për bizneset – për çdo veturë të re, SERVISI FALAS deri në 100…

Të tjera