[wp-story]

Bota/Rajoni

​Austria vendos për lehtësimin e mëtejshëm të masave antiCOVID-19

​Austria vendos për lehtësimin e mëtejshëm të masave antiCOVID-19
23:49 | 01 Mars 2021

Qeveria e Austrisë mori sot vendim për lehtësimin e mëtejshëm të masave epidemiologjike me hapjen e parë të gastronomisë që nga fundi i muajit, dhe vetëm kopshtin, ndërsa nga mesi i marsit, sportet e të rinjve dhe shkollës do të mundësohen.

Parakusht për këtë është që të mos ketë rritje eksponenciale të numrit të njerëzve të infektuar në Austri deri në mes të muajit.

“Kultura është ende në pritje deri në prill, kur është planifikuar një hapje më e gjerë e institucioneve në zonë,” tha kancelari Sebastian Kurz në një konferencë për media.

E njëjta gjë, shtoi ai, vlen për turizmin dhe në prill, tani për tani, është planifikuar edhe hapja e hapësirave të mbyllura të gastronomisë. Për të gjitha ato, theksoi ai, parakushti është që të mos ketë rritje masive të infeksionit.

“Sidoqoftë, provinca e Vorarlberg, e cila aktualisht ka numrin më të ulët të njerëzve të infektuar çdo ditë, do të ketë mundësinë të ndërmarrë “hapa të qartë për t’u hapur në kulturë, sport dhe gastronomi nga mesi i marsit””, tha Kurz.

Përndryshe, çdo hapje është e lidhur me testimin, përkatësisht për të shkuar në kopshtin e një objekti të hotelerisë nevojitet një test i shpejtë negativ jo më i vjetër se dy ditë.

Kopshtet e ambienteve gastronomike do të jenë në gjendje të punojnë deri në orën 20:00.

Kurz theksoi se Austria është vendi i parë në botë ku tani është e mundur që qytetarët të bëjnë teste në një farmaci, dhe shtoi se ai e sheh këtë si një shans për çdo qytetar që të kontribuojë në parandalimin e përhapjes së virusit përmes testimeve të rregullta.

Ai theksoi se fokusi i mëtejshëm i masave është mbrojtja e të moshuarve, të cilët duhet të vaksinohen, dhe derisa ta bëjnë këtë, ai u bëri thirrje atyre që të shmangin kontaktet.

Kurz theksoi se infeksioni aktualisht ndodh kryesisht te të rinjtë, të cilët nuk sëmuren rëndë, por mund të transmetojë virusin te të moshuarit.

Ai gjithashtu theksoi se, pavarësisht mendimeve të mëparshme se fëmijët nuk mund të transmetojnë virusin, testimi në shkolla tregoi se një pjesë e madhe e fëmijëve dhe të rinjve janë të infektuar, dhe se transmetimi te të moshuarit duhet të parandalohet.

“M Sillosi” S’ka nëvojë për panik, grurë ka me bollëk

Të tjera