Lifestyle

​6 arsye të papritura për të cilat nuk jeni në dijeni se rrisin tensionin tuaj të gjakut

​6 arsye të papritura për të cilat nuk jeni në dijeni se rrisin tensionin tuaj të gjakut
16:41 | 15 Shtator 2020

Nëse nuk keni pasur ndonjë problem me zemrën deri më tani, atëherë ndoshta nuk keni menduar kurrë se nëçfarë gjendje është, veçanërisht nëse jeni i ri, ushqeheni shëndetshëm dhe ushtroni. Por, edhe nëse mund të konfirmoni të gjitha sa më sipër, përsëri mund të jeni në rrezik të hipertensionit ose presionit të lartë të gjakut.

Disa shkaqe të presionit të lartë të gjakut thjesht nuk janë të dukshme dhe nëse nuk diagnostikohen dhe trajtohen me kohë, presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë grumbullim të pllakave në arterie, sëmundje të ndryshme kardiovaskulare, madje edhe sulme potenciale, fatale të zemrës dhe dështim të zemrës.

Nëse mendoni se faktorët e mëposhtëm mund të ndikojnë në shëndetin tuaj të zemrës, flisni me mjekun tuaj për mënyrat për ta parandaluar atë:

Ju jetoni në një lagje të zhurmshme

Ekspozimi ndaj zhurmës, qoftë në punë apo në shtëpi, sidomos natën kur përpiqeni të flini, lidhet me presionin e lartë të gjakut, sipas një studimi nga Mjekësia e Punës dhe Mjedisit, raportuar nga Women’s Health.

Shkaku i presionit të lartë të gjakut nuk do të jetë vetëm zhurma e prodhuar nga trafiku, fqinjët, punimet në rrugë ose diçka e tretë, por edhe mungesa e gjumit me cilësi shumë të nevojshme, thotë kardiologia Nicole Weinberg nga Qendra Shëndetësore e Providence Saint John në Santa Monica.

Ju keni një pagë të vogël

‘Portofoli i hollë’ shkakton pakënaqësi në shumë fusha të jetës dhe gjithashtu mund të krijojë probleme të shëndetit të zemrës, veçanërisht në gratë më të reja, thotë një studim i botuar në The European Journal of Public Health.

Kreu i hulumtimit, Paul Leigh, thotë se pagat janë një faktor i rëndësishëm në perceptimin e mirëqenies dhe vlerave të veta te njerëzit, që do të thotë se mungesa e pagave gjithashtu do të shkaktojë një mungesë të vetëbesimit që do tëçojë në stres dhe hipertension.

Jetoni në një mjedis të ndotur

Sa më i ekspozuar të jeni ndaj ajrit të ndotur, aq më e madhe është shansi juaj të vuani nga hipertensioni, edhe nëse ushtroni rregullisht dhe nuk keni probleme shëndetësore, thotë një studim i botuar në revistën shkencore Hypertension.

Thithja e ajrit të ndotur çon në inflamacion që mund të shkaktojë ndryshime në arteriet dhe enët e gjakut, të pasuara nga rreziku i presionit të lartë të gjakut, sëmundjeve kardiovaskulare dhe sulmeve të zemrës, shpjegon Tao Liu, autori kryesor i studimit.

Ju merrni shumë kafeinë

Kafeina është një stimulues i fuqishëm, që do të thotë se ju ndihmon të zgjoheni, të përqendroheni, madje edhe të shkoni në tualet. Sidoqoftë, kjo gjithashtu shkakton presion të lartë të gjakut, si dhe disa efekte të dëmshme në zemër, thotë kardiologu Amber Khanna, nga Universiteti i UCHealth.

Çelësi është në moderim, thotë Khanna. Nëse vëreni se zemra juaj po rreh më shpejt pasi keni marrë kafeinë, një filxhan kafe në ditë do të jetë e mjaftueshme.

Merrni pilula kontraceptive

Gratë që marrin pilula kundër shtatzënisë me estrogjen kanë më shumë gjasa të kenë hipertension dhe sëmundje të zemrës, sipas një studimi të botuar në Revistën Amerikane të Fiziologjisë, dhe sa më gjatë që jeni në pilulë, aq më e lartëështë shansi.

“Sa më e lartë të jetë doza e hormoneve, veçanërisht e estrogjenit, aq më shumë rrezikohet shëndeti i enëve të gjakut”, thotë Weinberg. “Ato ndikojnë në mënyrën se si anijet ngushtohen dhe zgjerohen, gjë që mund t’i bëjë ato të ndjeshme ndaj këputjeve, mpiksjeve dhe hipertensionit,” vazhdon ai.

Rreziku i sëmundjes së zemrës tek gratë që marrin kontraceptivë dhe duhanpirësit është edhe më i lartë, kështu që rekomandohen lloje të ndryshme të mbrojtjes.

Ju hani shumë patate

Lajmi i keq për adhuruesit e patates – konsumimi i katër ose më shumë vakteve që përfshijnë patate, qofshin ato të gatuara, të skuqura, të pjekura ose pure, në baza javore, ka qenë e lidhur me presionin e lartë të gjakut, veçanërisht te gratë, thotë një studim i botuar në BMJ.

Kjo ndodh pasi patatet kanë një indeks të lartë glicemik, që do të thotë se mund të shkaktojnë një rritje të papritur të sheqerit në gjak dhe kështu hipertension.

Por mos u shqetësoni, ju nuk duhet të eliminoni plotësisht patatet nga dieta juaj. Ato janë plot me vitamina dhe fibra, prandaj thjesht merrni ato në mënyrë të moderuar për të mbajtur zemrën tuaj të shëndetshme.

Prince Coffee House tani edhe në Vjenë të Austrisë

Të tjera