Bota/Rajoni

​14 ditë karantinë për kosovarët që kthehen në Gjermani

​14 ditë karantinë për kosovarët që kthehen në Gjermani
19:57 | 07 Korrik 2020

Ambasada e Kosovës në Gjermani ka publikuar rregulloren e shtetit gjerman në qoftë se qytetarët e saj udhëtojnë drejt Kosovës.

Përmes një njoftimi, kjo ambasadë ka bërë të ditur se në rast kthimi nga Kosova për në Gjermani qytetarët do të vendosen në vetizolim për 14 ditë.

Gjatë këtyre ditëve qytetarët do të kenë të drejtë të dalin nga shtëpia/banesa e tyre vetëm me leje të institucionit vendor shëndetësor, në të kundërtën, nëse nuk zbatohet kjo rregullore do të ketë gjoba të larta.

Ndërsa ka bërë të ditur se testet e bëra në Kosovë nuk do të jenë valide në Gjermani.

?????????̈?????????̈???̈????̈?????̈??̈??????̈???????????:

Nëse këtë verë keni planifikuar një udhëtim për në #Kosovë, ju lutemi që së pari të njoftoheni për njoftimet e Organeve përgjegjëse të Kosovës dhe patjetër të merrni në konsideratë se: Ministria e Jashtme e Gjermanisë edhe më tej paralajmëron për të gjitha udhëtimet e domosdoshme (përfshirë pushimet, pushimet në vendlindje, vizitat familjare etj.) për në Kosovë. Kjo vlen aktualisht deri më 31 gusht 2020. Kosova nga institucionet kompetente gjermane aktualisht kategorizohet si rajon me rrezikshmëri për përhapje të pandemisë #Covid19.

Nëse vendosni të udhëtoni jashtë vendit, përkundër paralajmërimit për udhëtim, ju lutem keni parasysh që ambasadat dhe konsulatat gjermane jashtë vendit nuk mund t’ju ndihmojnë gjatë kthimit për në Gjermani, në qoftë se gjatë qëndrimit jashtë vendit vendosen kufizime të reja të udhëtimit dhe/ose masa për kufizime të jetës publike. Ju lutemi të merrni në konsideratë që në Kosovë nuk garantohet një kujdes shëndetësor sipas standardeve gjermane, ndër tjerash ekzistojnë kapacitete tejet të vogla për trajtim mjekësor intensiv dhe mundësi të kufizuara të testimit për #Covid19.

Në rast të kthimit, karantinë 14-ditore: Nëse tani udhëtoni për në Gjermani – me aeroplan, apo nëpërmjet rrugëve tokësore me autobus ose veturë private – dhe keni qëndruar në Kosovë brenda 14 ditëve të fundit para udhëtimit, jeni të detyruar që menjëherë pas kthimit të lajmëroheni tek insitucioni kompetent shëndetësor në vendin tuaj të banimit/qëndrimit në Gjermani dhe t’i nënshtroheni një vetë-izolimi/karantine shtëpiake prej 14 ditësh. Detyrimi për karantinë shtëpiake/vetë-izolim vlenë për të gjithë nënshtetasit (edhe për ata gjermanë) dhe pa marrë parasysh qëllimin e udhëtimit.

Gjatë kohës së karantinës shtëpiake ju keni të drejtë të dilni nga banesa vetëm në konsultim dhe me leje të institucionit vendor shëndetësor. Një shkelje e këtij detyrimi mund të ketë për pasojë gjoba të larta. Nëse dhe eventualisht ku është e mundur të bëhet një test për #Covid19 pas hyrjes në Gjermani, i cili do të shkurtonte kohën e izolimit, edhe për këtë vendos institucioni kompetent shëndetësor në vendin tuaj të banimit/qëndrimit. Në Kosovë aktualisht nuk ka laboratore, të cilët kryejnë teste për #Covid19, të cilat njihen në Gjermani.

Apliko online për kredi në IBAS, përfito subvencionim nga Qeveria

Të tjera